„АзБуквар“ – проект, посветен на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

2024.05.18

Всеки един от нас има спомени за първия си буквар и за прекрасното чувство на първооткривателя, който намира за себе си множество, понякога неочаквани, но винаги ясни, връзки на отделните букви с обекти, думи, понятия. Този най-логичен начин за едно дете да пристъпи към вселената на обкръжаващия го пъстър свят е темата на тазгодишния проект, но преосмислен през призмата на младите художници и техните идеи за съчетаването на всички тези компоненти.

Всъщност буква и образ са един уникален тандем, където взаимните преплитания и влияния са безкрайни, преливащи от едно в друго – като неуморен танц, на който може да се наслаждаваме безкрайно. Подхранващи въображението, те са непресъхващ извор за вдъхновено творчество и повод за възникването на много и разнообразни идеи.
 
Експозицията ще се представи едновременно в София и в Бургас на централни емблематични и за двата града места – върху оградата на южната сграда на НХА в София и кейовата стена срещу сградата на Филиала на Академията в Бургас, където ще бъде видян и съпреживян от множество хора и ще ги направи съпричастни с празника на буквите – 24 май.
 
Участници в проекта са бакалаври от трети курс, специалност „Плакат и визуална комуникация“ в НХА–София и Филиал Бургас, както и техни преподаватели.

Галерия

Сподели