Божидар Йонов представя •Три посоки в книга•

2013.12.15

Луксозно графично издание обединява разноликото творчество на художника от последните 45 години
 
На 18 декември, сряда, от 17:00 до 19:00 часа в галерия „Академия“ на Националната художествена академия ще бъде представена първата книга, документираща превъплъщенията на Божидар Йонов по пътя му като творец от 1968 година насам. В своите 240 страници, изданието събира 370 цветни репродукции и 12 текста, както и много повече от три посоки на артистично съзидание.
Един от основните раздели в книгата е посветен на компютърно генерираните изображения, с които авторът се занимава в последните пет години.
Друга част от изданието обръща внимание на плакати за филми, театрални постановки, изложби и др. „Плакатите на Йонов, голяма част от тях за театрални постановки, но и за събития, изложби, опери, носят силно послание и характерен стил. В арсенала му намираме интерес към детайла, перфектно използване на шрифта често без страх от ръкописния му еквивалент, много премерена игра на цветовете...“ пише Камен Балкански за този раздел на книгата.
Третият голям акцент в изданието са паната от емайл на Божидар Йонов. На страниците откриваме още проекти за пространствен дизайн, декоративни мозайки и метална пластика.
 
Представянето на книгата на 18 декември ще бъде и първата възможност за ценителите да се сдобият с нея. Тиражът на изданието е ограничен, тъй като желанието на проф. Божидар Йонов е тази съкровена история на неговото творчество в продължение на почти половин век да достигне до точните хора. Художникът е изработил сам книгата и това я прави още по-лична.
Ето какво споделя за нея изтъкнатият изкуствовед и културолог чл.кор. проф. д. изк.. Елка Бакалова: „...Един титаничен творчески труд, стотици произведения, белязани с висок професионализъм и визуална култура, формирани в дългогодишната практика на графичния дизайн. Няма вид изкуство, техника или технология, които да не са овладени, използвани, усъвършенствани и приложени в огромното и респектиращо творчество на Божидар Йонов. Постоянното експериментиране с формата, търсенето и откриването на нови и неизползвани пластически изразителни структури са за него мощен стимулатор на идеи и реализации.“

Галерия

Сподели