Честит 8 декември!

2020.12.08

Уважаеми преподаватели и колеги,
Скъпи студенти,
 
От 1916 година патронният празник на Софийския университет става и национален празник на академичната общност в България. И така, вече повече от 100 години на 8 декември младите (и по дух) хора имат повод да се събират и веселят. Е, тази година ще трябва да се веселим без да се събираме. Заради световната пандемия е необходимо да сме разумни и отговорни към себе си и към своите приятели. Сигурен съм, че скоро тази абсурдна ситуация ще свърши и ще можем пак да общуваме нормално.
Вече малко ни омръзна да използваме термини като „присъствено“ и „дистанционно“. Колкото и да е досаден режимът, в който сме, се обръщам към Вас с призив да не се отпускате и от ONLINE да не преминавате в STANDBY.
 
„Времето ви е ограничено, не го губете, живеейки живота на някокого другиго. Не бъдете хванати от догмата, която е резултат от мисленето на другите. Не позволявайте шумът на чуждите мнения да удави собствения ви вътрешен глас. И най-важното – имайте смелостта да следвате сърцето и интуицията си, те някак вече знаят какво наистина искате да станете. Всичко останало е второстепенно“ _ е казал Стив Джобс пред студенти от Станфордския университет.
 
Този цитат е малко напрягащ и както всички сентенции на великите умове трябва да се приема с малко здравословна ирония, която пък е абсолютно необходима за всички нас, избрали изкуството за свое призвание. Без чувство за хумор и самоирония нещата изглеждат трагично сериозни, а те не са. Тъй че: 
 
GAUDEAMUS IGITUR JUVENES DUM SUMUS ...
VIVAT ACADEMIA! VIVANT PROFESSORES!
Да се веселим, докато сме млади...
Да живее Академията! Да живеят професорите!
 
Честит 8 декември, бъдете здрави и наздраве!
 
Професор Георги Янков
Ректор на НХА

Сподели