DA Fest 2013

2013.09.08

10–14 септември 2013
 
Откриване – 10 септември (вторник), 18:30 часа
Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
 
Четвъртото издание на Фестивала за дигитални изкуства DA Fest започна с официално откриване в галерия „Академия“ на 10 септември 2013. В рамките на пет дни публиката на София ще може да посети изложба, пърформанси, филмови прожекции, презентации и уъркшопи, които се провеждат в различни локации от централните сгради на Художествената академия на ул. „Шипка“ № 1.
На официалното откриване присъстваха Кмета на София, г-жа Йорданка Фандъкова, зам.-кмета д-р Тодор Чобанов, директорите на Гьоте институт, Британски съвет, Полски институт и на Societe Generale Експресбанк.
„Четвъртото издание на фестивала за дигитално изкуство показва, че София е предпочитано място за съвременни творци от цял свят. Това ни дава основание, че София е достоен кандидат за Европейска столица на културата през 2019 година. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова при откриването на DA Fest“
Мария Русева, заместник-главен изпълнителен директор на Societe Generale Експресбанк връчи наградите на тримата финалисти от проведеният в рамките на фестивала, конкурс за кратко видео на тема „Всичко е добре, когато започва добре“. В конкурса се включиха близо 60 участника – студенти, професионалисти и любители, които представиха своята интерпретация по темата.
Организаторите от DA Fest избраха Мария Македонска (http://www.youtube.com/watch?v=NzSicgMp6X8) за филма „Да върнем бъдещето“. Стефан Тонев за неговото видео „Franky’s wine” (http://www.youtube.com/watch?v=nw7qxWbR1sA) получи наградата на Societe Generale Експресбанк, а наградата на феновете на Facebook страницата  „Обичам съвременното изкуство“ отиде при Анна Николова за филма й „Усмихнат до безкрайност“ (http://www.youtube.com/watch?v=I_95Bylduqw).
 
DA Fest е международен фестивал за дигитално изкуство, организиран от Националната художествена академия, който представя  разнообразни тенденции в сферата на дигиталните изкуства – дигитално видео, нет арт, саунд арт, мултимедийни пърформанси, инсталации и други интер-дисциплинарни форми. Фестивалът се организира с мисията да изгради благотворна среда за образованието в полето на дигиталните изкуства, да създаде платформа за диалог между студенти, художници, преподаватели и критици, работещи в тази сфера.
Сред участниците в новото издание на фестивала са: Бернд Опл (Австрия), Пьотр Вижиковски (Полша), Петер Уилиям Холден (Англия/Германия), Марко Донарума (Италия/ Великобритания), Геум-Хюнг Джеонг (Южна Корея), Роб Фишър (Германия), Сибин Василев и Фабиан Блайш (България/Германия), Петко Дурмана (България) и много други.
Като допълнителна програма на DA Fest e Не Фест – фестивал за независимо експериментално изкуство, инициатива на група млади ентусиазирани артисти (дипломирани художници от НХА), с подкрепата на Студентския съвет към Академията
 
DA Fest се съфинансира от Столична програма „Култура“, в подкрепа на София и Югозападен регион, кандидат за Европейска столица на културата 2019.
С подкрепата на Societe Generale Експресбанк, Австрийско посолство в София,
Гьоте институт, Полски институт, Британски съвет, Creative center
 
Повече информация
Покана DA Fest
Програма DA Fest
Програма NE Fest
http://2013.da-fest.bg/bg/home/news/news-go

Галерия

Сподели