Докторант Дафна Стоилкова с първо място за най-добър дизайн на Global Qipao Invitational Exhibition 2020

2020.11.11

Докторант Дафна Стоилкова бе отличена с първо място за най-добър дизайн на Световната изложба на рокли Чипао 2020 – Global Qipao Invitational Exhibition 2020, организирана от Китайския национален музей на коприната (China National Silk Museum) в гр. Ханжоу, Китай.
 
Събитието се състоя на 16.10.2020 г. в гр. Ханжоу, Китай, където бяха представени роклите Чипао – емблематични за китайския стил на обличане със своя стилен, елегантен, подчертано женствен силует. Всяка година дизайнери от цял свят са поканени да пресъздадат роклята Чипао по свой собствен и уникален начин. Тази година като вдъхновение за авторски дизайн бе зададена темата „Поезия“.
 
Дафна Стоилкова, докторант към катедра „Текстил – изкуство и дизайн“ към НХА, бе поканена от научната си ръководителка доц. д-р Вержиния Маркарова да участва в тазгодишната изложба на рокли Чипао.
 
Моделите Чипао на Дафна изследват поезията на допълващите се противоположности – традиционен Чипао силует и нетрадиционна структура на повърхността. Тази повърхност с оригинална, лазерно разрязана структура Дафна разработва по време на следването си в Академия за изкуства Вайсензее, Берлин през 2015 г. Чрез работата по роклите Чипао Дафна продължава да изследва и усъвършенства тази иновативна структура.
 
Авторските рокли Чипао на Дафна Стоилкова са отличени с първо място за най-добър дизайн. Отличието бе връчено от регионалното правителство на град Ханжоу и е въз основа на гласуване на жителите на града.
Поради пандемичната обстановка Дафна Стоилкова не успя да посети изложбата и наградата бе приета от нейно име от проф. д-р Асадур Маркаров.
 
Снимков материал: © Дафна Стоилкова, проф. Асадур Маркаров

Галерия

Сподели