120 години българско изкуство

2013.03.27

Съюзът на българските художници
Фондация „Поддържане на изкуството в България“
имат удоволствието да Ви поканят на представянето на книгата
 
120 ГОДИНИ БЪЛГАРСКО ИЗКУСТВО (СЪЮЗИ, ДРУЖЕСТВА И ГРУПИ 1892 – 2012)
29 март (петък) 2013 г., 17:30 часа
Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
 
Книгата „120 години българско изкуство (съюзи, дружества и групи 1892 – 2012)“ е издание на фондация „Поддържане на изкуството в България“ и СБХ и сумира изследователските усилия на екип от известни специалисти в областта на българското изобразително изкуство. Тя е уникална по своя характер, тъй като в нея за първи път се прави цялостен, обобщаващ преглед на българското изкуство и на най-значимите имена, трасиращи неговия път на развитие. Но това не е история в обичайния смисъл на думата, а представя един нов поглед към съдбините на живописта, графиката и скулптурата, както и на нетрадиционните иновационни пластични и визуални форми в България, проследени през особеностите на организираните форми на художествен живот, причини за възникването им, естетическите им платформи и дейност от 1892 г. до днес.
Конкретните поводи за това издание са 120-годишнината от организирането на първата обща изложба на художници в България (1892), основаването на първото сдружение на художници, наречено Дружество за поддържане на изкуството в България, (1893) и 80 години от създаването на Съюза на дружествата на художниците в България (1931).
Благодарение на изчерпателния съдържателен, визуален и справочен материал книгата е полезна като надеждна информационна основа за всички, които се интересуват от богатите пътища на пластичните изкуства в България през последните 120 години, изпълнени с неочаквани обрати, понякога с драматични исторически и политически конфликти и стълкновения, както и със съжителството на най-разнообразни стилови, жанрови и тематични насоки и тенденции.
Автори: Бистра Рангелова, Бойка Доневска, Борис Данаилов, Владия Михайлова, Галина Лардева, Диана Попова, Димитър Грозданов, Елена Великова, Ирина Генова, Красимир Линков, Мая Манолова, Милена Георгиева, Орлин Дворянов, Ружа Маринска, Свилен Стефанов, София Василева, Татяна Димитрова, Филип Зидаров, Чавдар Попов
 
Съставители: Димитър Грозданов, Долорес Дилова, Свилен Стефанов, Чавдар Попов
 
Изданието се реализира със съдействието на Globul, Министерство на културата, Столична община, ЗАД Алианц България, НДФ „13 века България“, НХА, НХГ, СГХГ, НГЧИ, художествените галерии в Бургас, Варна, Габрово, Добрич, Казанлък, Кюстендил, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Стара Загора, Шумен и Ямбол.
 
Книгата ще се продава в Съюза на българските художници след 29 март; цената е 60 лв. В деня на представянето – 29 март, петък, от 17:30 ч. в галерия Академия, ул. Шипка 1 - книгата ще може да бъде закупена на промоционална цена 45 лв.

Сподели