Изложба на студенти от НХА бе представена в културния институт Дом Витгенщайн, Виена.

2019.09.20

На 17 септември 2019 в пространството на българския културен институт „Дом Витгенщайн“ Виена бе открита изложба на студенти от Националната художествена академия (НХА). Експозицията е в рамките на Лятна Академия, която представя младата генерация български художници и дизайнери от България.
При своето приветствие към избраната аудитория, директорката на Дом Витгенщайн, доц. д-р Румяна Конева подчерта мисията на културния център, чрез събитията в предстоящия сезон и радостта си от установената традиция, именно с подобна изложба на млади автори да се открива новия сезон на Българския културен институт. Тя благодари за интереса на всички присъстващи, сред която бе и големият колекционер, меценат и приятел на България г-н Хервиг Хадвигер. Представителят на преподавателската колегия д-р Теодор Лихов, представи широкия профил от специалности от двата факултета на Академията и конкретно участващите студенти: Пламена Димитрова от специалност Живопис, Гергана Иванова от специалност Графика, Надя Шопова от специалност Плакат и визуална комуникация, Саня Георгиева от специалност порцелан и стъкло, Здравко Бенев от специалност Рекламен дизайн. Те са спечелили своето участие в този междуинституционален проект като награда след успешно представяне на дипломните си работи в окс бакалавър. 
Студентите изразиха удовлетворение от наученото в Академията и благодарността си за предоставената възможност на целия екип от БКИ Дом Витгенщайн. Откриването продължи в неформални разговори на чаша вино в залите на института.
 
Лятната академия, домакин на която е Дом Витгенщайн е образователно-творческа резиденция за студенти от НХА, завършили ОКС бакалавър през настоящата учебна година. Тя включва уъркшоп и изложба с част от дипломните им произведения. По време на творческият им престой, студентите посещават музеи, галерии, художествени академии и културни забележителности.
 
Снимки:
Борислава Щерева, Александра Зидарова (БКИ),
Теодор Лихов, Здравко Бенев (НХА)

Галерия

Сподели