•Живот в истина• Събитие на Софийски дискусионен форум и издателство Black Flamingo

2017.11.23

Представяне на книгата на Вацлав Хавел „Властта на безвластните“ в нов превод.
 
27.11.2017, 18:00 часа
галерия „Академия“
 
 
 
 
Преиздаването на есето на Вацлав Хавел със специалено написан за българските читатели предговор от Михаел Жантовски – директор на библиотеката на Вацлав Хавел, е съвместна инициатива на Софийски дискусионен форум и издателство Black Flamingo.
 
 
Автор на превода – Мартин Младенов
редактор – Георги Илиев 
графично оформление – Калина Сертева
 
 
Живот в истина“ е съвместно събитие, на Софийски дискусионен форум и издателство Black Flamingo, което ще се проведе на 27 ноември 2017 г., от 18:00 часа, в Галерия „Академия“ на Национална художествена академия, София. Това е шестото поредно събитие на Софийски дискусионен форум, на което за втори път домакин ще е Националната художествена академия.
 
Хавел - една от малкото личности, които могат да бъдат сравнени с Махатма Ганди, Мартин Лутър-Кинг и Нелсън Мандела по отношение на интелектуална сила, смелост и отпор срещу един антихуманен режим, олицетворяваше радикалната политическа промяна на Източна Европа. Хавел основава движението „Харта 77“ в знак на протест срещу арестуването на членове на рок групата „Пластик пийпъл ъв дъ юнивърс“.
 
Тема: Предложена на гостите на събитието е темата за идеологията на авторитарните общества, която опростява и подменя живота, а така създава и системата на „живот в лъжа”. В резултат на последователно агресивно „зомбиране“ на хората, хората възприемат този начин на живот като единствено възможен.
 
Специалени гости на събитието са г-н Томаш Шила – музикант, свирил в легендарната рок-група The Plastic People of Universe; г-жа Мария Спирова – редактор, журналист, кореспондент от Великобритания за редица български печатни и електронни медии, активист със силна гражданска позиция; проф. Евелина Келбечева – историк, филолог, преподавател в Американския университет в Благоевград, гост-преподавател в калифорнийския университет “Ървайн” и научен сътрудник в БАН. Повече информация за тях може да намерите в програмата на събитието.
 
Събитието ще се развие в две основни части, както следва: Първа част - представяне на книгата от издателя, преводача и художника на корицата и Втора част - отворена дискусия с нашите специални гости и аудиторията в залата. В края на събитието Ви предлагаме на чаша вино или пиво да продължим да дискутираме и обсъдим как разчитаме в съвременен контекст и световен аспект написаното от Вацлав Хавел.

 

Файлове за изтегляне

Сподели