Национален конкурс за учебна рисунка

2013.04.27

За девета поредна година НХА е методически партньор на НУИИ „Илия Петров“ в организирания „Национален конкурс за учебна рисунка“, който се провежда със съдействието на Министерството на културата за учениците от средните художествени училища. 
Конкурсът има статут на Национална олимпиада по рисуване. Наградените в трите възрастови групи получават едногодишна държавна стипендия.
Тази година в конкурса участват ученици от Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука“ – София; Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна; Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ – Пловдив; Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“ – Сливен; Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе и Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров“ – София
Конкурсът ще се проведе на 27 и 28 април в сградата на НУИИ „Илия Петров“. 
Жури от катедра „Рисуване“ на НХА ще определи по три награди в три раздела: натюрморт, глава и фигура. Наградените рисунки ще бъдат показани в галерия „Дебют“, бул. „Васил Левски“ 62 на 29 април от 16.30 часа, когато ще бъдат връчени и наградите. 
Съгласно Правилника на НХА за прием на студенти в ОКС „бакалавър“, кандидат-студенти, получили отлична оценка в националните ученически конкурси за аналитична рисунка, завършващи средно образование в годината, в която се провежда конкурсът, участват в конкурсния изпит по рисуване с получените оценки от националните конкурси. 

Сподели