НХА представя изложба „Кристо и Жан-Клод“ в „Дом Витгенщайн“ – Виена

2020.09.25

Изложба „Кристо и Жан-Клод“
3 – 30 октомври 2020
Български културен институт „Дом Витгенщайн“
 
Откриване: 2 октомври (петък), 18:30 часа
БКИ „Дом Витгенщайн“, ул. „Паркгасе“ 18, Виена
 
 
Тази години Христо Явашев-Кристо напусна земния свят, малко преди да навърши осемдесет и пет години и в разгара на подготовката на най-новия си проект „Опаковане на Триумфалната арка“. През 1958 г. срещата на Кристо и Жан-Клод в Париж предопределя пътя и на двамата, превръщайки ги в един изключителен и успешен творчески екип, без аналог в съвременната история на изкуството.
През 2005 г. по случай своята седемдесетгодишнина Кристо и Жан-Клод даряват на Националната художествена академия в София сто двадесет и два собственоръчно подписани отпечатъци на техни постери и рисунки. Шестдесет броя от тях са представени на изложба през същата година в галерия „Академия“ и откупени от белгийския колекционер и меценат Хуго Вутен – Доктор хонорис кауза на НХА. Желанието на Кристо и Жан-Клод е сумата от продажбата да бъде предназначена за новата сграда на Художествената академия в София. С този акт двамата художници се явяват първите частни дарители в акцията за набиране на средства за построяване на ново учебно крило. Втората серия от подписаните отпечатъци на рисунки, колажи и фотографии остават в музейната колекция на Академията. 
 
Изложбата „Кристо и Жан-Клод“ е съвместен проект на Националната художествена академия в София и Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена. Събитието се реализира с подкрепата на Столична община. Експозицията включва тридесет и шест дигитални принтове на оригинални фотографии на общи проекти на двамата художници. Изложбата проследява хронологично израстването на Кристо като самостоятелен автор, чрез представяне на ранни негови учебни рисунки (създадени в периода 1953-1956 г.) и фотографии на първите му опити в сферата на пакетажа, достигайки до реализирането на най-мащабните му проекти в съвместната работа с Жан-Клод. Сред представените значими проекти са „Портите“, „Опакованият Райхстаг“, „Опакован бряг“, „Опакованите дървета“, „Чадърите“, „Завеса в долината“ и др.
Изложбата „Кристо и Жан-Клод“ е част от програмата на Фестивала на културата в Трети район във Виена и ще бъде открита от президента на Виенския общински парламент – г-н Ернст Волер.
 
Екип на изложбата: проф. Георги Янков, проф. д. изк. Свилен Стефанов, д-р Милена Балчева-Божкова, ст. преп. д-р Росен Тошев, д-р Антон Иванов, Силвия Милославова

Галерия

Файлове за изтегляне

Сподели