НХА удостоява проф. Антон Дончев с почетното звание „Доктор хонорис кауза“

2023.10.26

На 31 октомври 2023 г. (вторник) от 16:00 часа в Аулата на Факултета за приложни изкуства и дизайн на бул. „Цариграско шосе“ 73 ще се проведе тържествено заседание на Академичния съвет на НХА, на което проф. Антон Дончев ще бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Националната художествена академия. 
 
Антон Дончев е роден в Трявна през 1943 г. През 1969 г. завършва Националната художествена академия в специалност Резба, в курса на проф. Асен Василев. Постъпва като преподавател в специалност Резба в НХА през 1978 г. От 1984 г. е доцент, а от 1989 г. е професор. Член на СБХ и негов председател през периода 1989 – 1990 г.
Участва в общи художествени изложби на декоративно-приложните изкуства в България, групови и представителни изложби в Осло, Брюксел, Москва, Санкт Петербург, Кувейт, Варшава, Берлин, Лайпциг, Будапеща.
През периода 1970-1989 г. реализира 58 обекта на декоративно-монументалните изкуства в архитектурна среда. Работи предимно скулптура от дърво.
 
Проф. Антон Дончев е лауреат на множество престижни награди, сред които:
- Награда на Министерството на културата за участие в изложбата, посветена на Деветия световен младежки фестивал (1969 г.); 
- Първа награда на Националната изложба на Декоративните изкуства, София (1972 г.); 
- Награда на Комитета за изкуство и култура – IV-та обща младежка изложба, триптих „Сватба” (1975 г.); 
- Награда на Съюза на българските художници за 1978 г. 
- Държавна награда за постижения в развитието на модерната българска дърворезба и за реализирането на паното „Светлина” в Софийската градска художествена галерия и за „Любовта на слънцето” в Националния дворец на културата. (1980)
- Наградата на София за изобразителни изкуства за 1981 г.
 
Негови произведения притежават редица галерии, както и частни колекционери у нас и в чужбина, сред които – НХГ, Софийска градска художествена галерия, НДК, Художествената галерия в Ямбол, Етнографския музей във Враца, Музеят на декоративното изкуство в Троян, Националната галерия на декоративното изкуство, Министерство на външните работи, Българското посолство в Москва и частни колекции в България, Литва, Полша, Норвегия, Унгария, САЩ, Германия, Япония, Русия, Чехия, Канада, Франция, Италия. Антон Дончев е явление в българската модерна дърворезба. Отличава се с уникален авторски стил. 

Галерия

Сподели