Онлайн лекция на проф. д-р Ингуна Аудере и проф. Майкъл Роджърс

2021.02.15

„Творчески, образователни и кураторски проекти“
 
18.02.2021 г., 14:00–16:00 часа
Лекцията ще се излъчва в YouTube канала на НХА
Език - Английски език
 
Лекцията е организирана от специалност „Дизайн на порцелан и стъкло“
 
Проф. д-р Ингуна Аудере и проф. Майкъл Роджърс са известни автори в областта на художественото стъкло, които ще изнесат на 18 февруари 2021 г. от 14:00ч. в YouTube канала на НХА лекция на тема „Творчески, образователни и кураторски проекти“. 
Двамата автори и преподаватели в Латвийската художествена академия (Art Academy of Latvia) в Рига, Латвия ще представят идеята на IRMA Collaborative – транснационална организация за сътрудничество за разработване на проекти, галерийни изложби, академични курсове, кураторски начинания и перформативни скици. „Всички тези проекти се въртят около идеята да се използва по-нататък концептуално стъклото, стъклото като метафора, стъклото като източник на вдъхновение и стъклото като материал“.
 
Проф. д-р Ингуна Аудере е активен художник, работещ предимно със стъкло от 25 години. В момента е професор в катедрата по стъкло на Латвийската художествена академия в Рига. Основател и ръководител на Центъра за изкуство и изследване на стъклото в Рига, в продължение на дванадесет години тя е и ръководител на катедрата по стъклено изкуство. През 2015 г. проф. д-р Аудере получи докторска степен за изучаване развитието на латвийското съвременно изкуство от стъкло в глобален контекст. В програмата за магистърска степен тя преподава съвременни подходи в изкуството. В сътрудничество с местни и чуждестранни художници разработва учебна програма, включваща международни мултидисциплинарни курсове, базирани на изпълнителско изкуство в комбинация с други художествени дисциплини. За да подобри аспектите на сътрудничество и междудисциплинарност в изкуствата и образованието, тя основава международната организация с нестопанска цел IRMA Collaborative.
 
Проф. Майкъл Роджърс, преподавател в Технологичния институт Рочестър (RIT), е първият чуждестранен професор в Латвийската художествена академия в Рига, Латвия, където ще преподава един семестър всяка академична година.
Когато се намира в щата Ню Йорк, той се надява не само да поддържа връзката си с RIT, но и да работи по-тясно с The Studio, Corning Museum of Glass, както и да бъде активен като резидент в Университета Алфред (Alfred University). Майкъл Роджърс е професор в Програмата за стъклено изкуство на Технологичния институт Рочестър в щата Ню Йорк, където работи от шестнадесет години. Преди да се завърне в Съединените щати в продължение на единадесет години е бил ръководител на Програмата за стъкло на Oбразователния университет на Аичи, Япония (Aichi University of Education). 

Галерия

Сподели