Проф. Джулиано Пизани с лекция •Тайните на Джото•

2013.04.16

Италиански културен институт и Националната художествена академия
представят
ТАЙНИТЕ НА ДЖОТО
Лекция на проф. Джулиано Пизани в София
относно Параклиса на фамилия Скровени в Падуа.
 
Любителите на италианското изкуство ще имат неповторимата възможност да присъстват на лекция по история на изкуството на 17 април от 10:00 часа, в Ателие 7 на Националната художествена академия, ул. „Шипка“ 1. Италианският изкуствовед и писател, проф. Джулиано Пизани, ще представи книгата си „Тайните лицата на Джото“, посветена на „Капела дели Скровени“ в Падуа.
 
В Падуа, в Капела дели Скровени (Параклисът на фамилия Скровени), Джото подновява радикално езика на живописта и открива големия сезон на европейското изкуство. Смятало се е, че за този шедьовър – един от най-прочутите и изучавани в историята на изкуството – вече всичко е казано. Но това не е така. Повече от седемстотин години след създаването му през 1305 г., любопитният поглед на Джулиано Пизани разкрива очарователните загадки в работата на Джото и подчертава философско-теологическия образ, който е в основата на концепцията на Капела дели Скровени, като му придава нов, цялостен прочит.
 
Писателката Антония Арслан определя книгата като „чудесно интелектуално приключение, носещо в себе си вдъхновението на Джото и пленителния свят на италианския четиринайсети век“.
 
Джулиано Пизани, елинист и латинист, изследовател на античната и ренесансова философия, е в България по повод няколко лекции в Американския Университет в Благоевград. Той  има в актива си множество публикации в Италия и чужбина. Член е на Института по История на съпротивата и на съвременната епоха в Падуанския Университет, както и на Комитета на попечителите за разпространението на класическата  култура в Министерството на образованието на Италия.
Той активно популяризира културата, със специален акцент върху света на младите. През 1994 г. създава младежката секция на литературната награда „Кампиело“, на чиито техническия комитет и досега е председател. През 2001 г. по негова инициатива стартира проектът „Джемине Музе“, понастоящем проект на европейско ниво, който предвижда диалог между творбата на млад художник и творба по негов избор, съхранявана в музей. Той е също така изпълнителен председател на журито за Международната Награда „Ернст Хемингуей”. От години проф. Пизани работи за реализацията на „Градината на праведниците по света“ в Падуа, открита на 5 октомври 2008 г., която почита с растение всеки един, противопоставил се на геноцида по света през изминалия век. През 2009 г. с книгата „Тайните лица на Джото“ той печели награда в 16-то издание на Конкурса на Книжарите, в раздел „Есеистика“.

Сподели