Публична сцена

2013.05.19

Художествена акция на Миша Кубал
 
13–19 май от 13:00 до 20:00 ч.
Национална художествената академия
 
От 13 до 19 май 2013 дворното пространство на Националната художествена академия на ул. „Шипка“ 1 ще се превърне в „открита сцена“ за творчески изяви. Проектът е част от поредица акции на Миша Кубал под заглавие „Public Prepositions“, съвместно с Гьоте-институт и НХА. В същия ден – 13 май (понеделник) от 16:00 часа Миша Кубал ще представи лекция – пърформанс.
Събитието, както и проявите на откритата сцена ще бъдат предавани в интернет от уеб камера. За този проект Миша Кубал пише: „Експериментът дава възможност да се изследват разликата, интерференцията или съответствието между две нива на презентацията – реалното и медиалното, т. е. сцената и страницата в интернет. И двете имат универсална претенция: сцената, която по израза на Фридрих Шилер представлява „дъски, побрали в себе си целия свят“, се среща с нова медия, самото наименование, на която (световна мрежа) твърди, че е глобална платформа. Тук се преплитат двете нива на една експозиция - излизане на сцената, в светлината на прожекторите с наблюдение, а именно гледаш, без другите да те виждат. Тази диалектика на експозиция и наблюдение се характеризира с два феномена, които винаги се споменават в съобщенията за „публичната сцена“ и в реакциите на посетителите и печата – единият е „спикърс корнър“, защитено свободно пространство за публично говорене, а другият се идентифицира като „биг брадър“, контролирано пространство, в което всеки може открито да наблюдава другите.
 
 
Джиджи-папа – пърформанс на Гергана Димитрова
 
19 май 2013, 17:00 часа
 
Гергана Димитрова е родена 1975 г. в Бургас
Завършва режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и държавната театралната академия „Ернст Буш“ в Берлин
Гергана Димитрова работи активно като режисьор и преводач на свободна практика. Тя е Председател и основател на най-устойчивата и популярна у нас Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни“. Работи активно като режисьор и на българска и на немска сцена.
Носител на наградата на Съюза на артистите в България ИКАР за режисура за спектакъла „Праехидно“ за 2012 Димитрова има множество участия в международни форуми и фестивали в Германия, Чехия, Румъния, Молдова.
Джиджи-папа* – кулинарни действия за културна политика
Група свободни артисти в рамките на един час ще обсъдят и напишат поредното си писмо до министъра на културата в България. Тъй като те не знаят кой е той, писмото ще бъде адресирано „до г-н/г-жа М. К. (министър на културата)“ Всичко това ще се случва, докато приготвят пържени филийки за всички.
Инициатива на Гергана Димитрова (36 маймуни) и Вили Прагер (брейн стор проджект).
Участват свободни артисти
* В региона на Варна пържените филийки се наричат „джижи-папа“, което означава „шарена хапка“ или „красив хляб“.
 
За повече информация – www.mischakuball.com
http://www.publicstage-sofia.com/bg
Програма на „Public Prepositions“

Сподели