Пътят на коприната: от традицията към съвременността

2019.11.19

СЪВМЕСТНА ИЗЛОЖБА НА ПРЕПОДАВАТЕЛИ 
ОТ НАЦИОНАЛНАТА ХУДОЖЕСТВЕНА АКАДЕМИЯ В СОФИЯ 
И ОТ ЦЕНТРАЛНАТА АКАДЕМИЯ ЗА ИЗЯЩНИ ИЗКУСТВА В ПЕКИН
 
ПЪТЯТ НА КОПРИНАТА:
ОТ ТРАДИЦИЯТА КЪМ СЪВРЕМЕННОСТТА
28.11. 2019 – 26.01.2020
 
По случай 70-годишнината от установяването 
на дипломатическите отношения между България и Китай
 
Откриване  на 28 ноември (четвъртък), 18.00 часа
Двореца
Пл. „Княз Александър I“ 
 
В изложбата участват 40 български и 51 китайски преподаватели, чиято творческа индивидуалност се разгръща в разнообразието от стилове и теми и чрез богатия диапазон на изразни средства от класическата живопис и графика до дигиталния печат и смесените техники. 
Проектът се провежда в рамките на сключените споразумения между Национална художествена академия в София и Централната академия за изящни изкуства в Пекин. През декември 2018 г. изложбата бе показана в Имперския музей на изкуството в Пекин и посрещната с голям интерес от китайската публика. 
 
За откриването на изложбата в София пристига делегация от петима преподаватели от Централната академия за изящни изкуства в Пекин (CAFA): проф. Лиу Пиндзин– вицепрезидент, проф. Юе Циеншан– партиен секретар на под-факултета по китайска живопис, проф. Чън Къ– ръководител на катедра „Скулптура“, под-факултет за изящни изкуства , проф. Лиу Шанин– заместник-директор на катедра „Маслена живопис“ под-факултет за изящни изкуства, Юе Дзиецюн– директор на отдела за съвместни иновации.
 

Сподели