Ректорът на НХА проф. Геоги Янков и Началникнът на Военната академия „Г. С. Раковски“ подписаха рамково споразумение за сътрудничество и съвместна дейност

2024.04.17

Ректорът на Националната художествена академия (НХА) проф. Георги Янков и началникът на Военната академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев подписаха днес, 17 април 2024 г., рамково споразумение за сътрудничество и съвместна дейност между двете академии. Събитието се състоя в комплекса „Царски зали“ във Военната академия.
Документът за сътрудничество определя стремежа на ръководствата на двете висши училища за обогатяване на образователните дейности чрез реализиране на съвместни проекти и програми, както обмен на научен и образователен потенциал. Споразумението включва и организирането на творчески работилници, тематични лекции, конференции, семинари и съвместни прояви от студентите и преподавателите на двете академии. 
 
Рамковото споразумение, което днес сключваме касае дълга съвместна дейност, което създава основната връзка между двете образователни институции. По случай провеждането на най-голямата научна конференция в България „20 години България в НАТО и НАТО в България“, проведена в зала „Тържествена“ на Военната академия и зала „Концертна“ във Военния клуб в София беше създадено от преподаватели на Националната художествена академия цялостно визуално оформление на залите. – сподели генерал – майор Тодор Дочев и допълни, че с помощта на Художествената академия е изработен проектът за „Пътят на славата“, представящ именитите личности, завършили Военната академия.
 
Ректорът на НХА, проф. Георги Янков изрази голямото си уважение и чест да бъде в пространството на Военната академия в комплект „Царските зали“ като допълни: Двете най-стари държавни образователни инстуции са не само образователни, но всяка по своя характерен начин е запазила и развивала културата на нашата страна – Художествената академия в областта на изобразително изкуство, а Военната академия – в дух на патриотизъм и модерно военно дело. Надяваме се, че ще надграждаме с още по-смислени проекти и общи събития нашето партньорство. Ректорът проф. Георги Янков благодари на генерал-майор Тодор Дочев и на цялото ръководство на Военната академия за предоставяне на пространства за нуждите на учебния процес на НХА, по повод предстоящата реконструкция на една от основните й сгради.
 
За финал на официалната церемония генерал-майор Тодор Дочев подари на проф. Георги Янков ценен фотоалбум „Аеропланни фотографии с тактическо значение от голямата война 1914-1918 - първа част.
 

Галерия

Сподели