Студентка на НХА представя в София авторския си проект „Зад червената завеса“

2020.12.14

Изабела Манолова е автор на изложбата „Зад червената завеса“, която разглежда течението „Задкулисна фотография“. Изложбата е финансирана от Национален фонд „Култура“ и одобрена от Европейски месец на фотографията 2020. Официалните партньори по проекта са Драматичен театър Ловеч, Драматично-куклен театър Враца, „Нов театър“ - НДК, Фондация ДА ЛАБ, International Potrait Film Festival, Power Food, Творческа къща GROZARDE, Integrated Artists, Bobby Design, Martin Christoph Jewellery.
 
Изабела Манолова завършва НХА със специалност „Резба“, учи живопис в Гранада, Испания и в момента е магистър в програма „Сценография за кино и ТВ“ към специалност „Сценография". Работи в Драматичен театър Ловеч като фотограф и графичен дизайнер. Освен огромните си интереси в изящните и приложни изкуства и постоянната работа, тя се занимава и с музика в свободното си време.
 
Повече за проекта:
„Фотопроектът „Зад червената завеса“ ще ви отведе от другата страна. От другата страна на сцената, на живота, на възприятията. Ще се срещнете с любимите си актьори от екрана, а ще се запознаете и с някои нови. Но важното на тази фотоизложба не е да покаже как се случват нещата, а да покаже защо. А именно този въпрос може да разкрие истинския процес и тайната на магията. Мнохромната документална фотография присъства в света като средство за представяне на истината – истина, свързана с възходите и спадовете на обществото ни, която по някакъв начин успява да капсулира в себе си емоцията и крайността на възприятията. Работата със светлината между бялото и черното прилича много на рисуване с молив, но тук рисуваме с очи. Всичко съществува. Просто трябва да го видим“ – Изабела Манолова, създател на проекта.
 
Фотопроектът „Зад червената завеса“ на всестранно развиващия се артист Изабела Манолова пристига на сцената с пълна сила. В изложбата зрителите ще имат възможността да се докоснат до създаването на важни за българската култура произведения като театралната адаптация на „Козият рог“ с режисьор Кристияна Бояджиева (Драматичен театър Ловеч), „За светлото, което бе“ с режисьор  проф. Маргарита Младенова (Драматично-куклен театър Враца), „Пилето, което казва ку“ на Иван Юруков, музикалния спектакъл „Незабравимите“ на Ралица Бежан и други. Така наречената „задкулисна фотография“ се появява през 70-те години на ХХ век под формата на документиране на хипи движението в Англия и САЩ, като една от основните фигури на това движение е Ани Лейбовиц. Чрез снимките си от турнетата на Ролинг Стоунс тя показва истината, която стои зад фасадата. Истина, която продължава на вдъхновява света. С такава истина ще се срещнете и във фотоизложбата „Зад червената завеса“ на Изабела Манолова.
 

Проектът предвижда организирането на изложби в различни градове в страната, като началото ще е в София, след което в Ловеч и Враца. Ще има два типа изложби - тези, които ще представят черно-бели фотографии от задкулисния процес по създаването на различни театрални постановки, и такива, които представят по естетичен начин колажни изображения, базирани на различни техники на дигиталния колаж.

 
Изложбата ще има и дигитален носител.
В интернет пространството тя може да бъде разгледана на https://www.behind-the-red-curtain.online/
Официалната страница на проекта „Зад червената завеса“ е https://www.facebook.com/backstagephotograhy
 
Откриването ще се състои на 18.12.2020 г. от 19:00 ч. в „Нов театър“ - НДК.
Изложбата ще бъде проведена спрямо приетите в страната противоепидемични мерки .

 

Сподели