Закриване на XIV Лятна академия за деца и ученици към НХА

2023.09.01

На 31 август, в галерия „Академия“, с хепънинг – ревю с авторски костюми, бе закрито Четиринадесетото издание на „Лятна академия за деца и ученици“ към Националната художествена академия!
 
През целия месец август, ателиетата на НХА на ул. „Шипка“ 1 и в сградата на Факултета за приложни изкуства и дизайн на НХА на бул. „Цариградско шосе“ 73, се изпълниха с детски смях, усмивки, цветове и творческо вдъхновение, благодарение на проекта ЛАДУ.
 
Четиринадесетото издание на ЛАДУ е доказателство за утвърждаването на проекта в публичното пространство, за неговата ползотворност и необходимост. Голямата задача на проекта е да приобщи децата от ранна възраст към света на визуалните и пластичните изкуства, да изгради у тях трайно отношение изкуството, за да израсне културна публика, която да има нужда да общува с и чрез изкуствата.
 
Тази година ЛАДУ премина под знака на два големи юбилея – 100-годишнината от рождението на големите български творци Любен Зидаров и Генко Генков. Всяка седмица ЛАДУ предлагаше различен уъркшоп: по изработка на ръчна хартия; работа с древната арабска техника за рисуване върху вода „Ебру“; индонезийската техника за рисуване с восък „Батик“, както и уъркшоп по анимация. 
 
Бяха открити две изложби на тема: „Островът на съкровищата“ – в галерия „Академия“ на ул. „Шипка“ 1 и в 15-то ателие на Факултета за приложни изкуства и дизайн на бул. „Цариградско шосе“! Експозициите представят най-добрите творби на децата от ЛАДУ – стотици произведения: живопис, графика, скулптура, керамика, мозайка, плакати, книжки, кукли от плат, комикси, картички, текстил, бижута, компютърна и стоп моушън анимация.
 
Проект „Лятна академия за деца и ученици“ към НХА се осъществява с подкрепата на Столична община – Календар на културните събития на Столична община за 2023 година.
 

Галерия

Сподели