Делегация от Централната академия за изящни изкуства в Пекин беше на посещение в НХА по повод предстояща българо-китайска изложба през декември 2018 г.

Ректорът на НХА проф. Николай Драчев и представители от ръководството посрещнаха  делегация от Централната художествена академия за изящни изкуства в Пекин, Китай, начело с Президента на Академията и директор на Художествен център за изследване, сътрудничество и иновации „По пътя на коприната“, проф. Фан Диан.
От страна на  НХА присъстваха зам.-ректорите  проф. д-р Бисерка Пенкова и доц. д-р Бойка Доневска, р-л международна дейност и институционален Еразъм координатор проф. Митко Динев, и преподавателите доц. Йохан Йотов – ръководител на катедра Графика и ас. Велико Маринчевски. 
Проф. Фан представи колегите си в делегацията – зам. ректора, декани и зам.- декани, директора на Императорския музей в Пекин, преподаватели по специалностите живопис, графика, стенопис, фотография и киноизкуства, ръководители на различни проектни направления и международни инициативи. Проф. Фан сподели, че това е най-голямата делегация изпращана досега в България от художественото училище. Посещението им в България е по покана на Ректора на НХА и е свързано с бъдещи съвместни творчески проекти и с предстояща българо-китайска изложба между Националната художествена академия и Централната академия за изящни изкуства в Пекин, която ще бъде открита на 12 декември 2018 г. в Императорския музей в Забранения град. През 2019 г. се планира изложбата да се открие и в София по време на честванията на 70-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Китай.
 
На проведената среща бяха споделени детайли относно структурата и организацията на учебния процес в двете художествени училища. Бяха уговорени и някои от възможностите за съвместно сътрудничество. Проф. Митко Динев, съобщи, че проект на НХА за мобилност по програма Еразъм + с Централната академия за изящни изкуства в Пекин е одобрен за финансиране през следващата академична година и може да включи обмен на студенти, на преподаватели и на изложби. Допълни, че тази година участие в Лятната академия по скулптура в дърво, която НХА провежда ежегодно в Ахтопол ще вземат двама професори и двама студенти от Академията. Като част от доброто сътрудничество в момента докторантката Николета Иванова към катедра Метал на НХА участва в симпозиум по скулптура в метал, организиран от Академията в Пекин.

 

Сподели