Изложба 120 ГОДИНИ НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА АКАДЕМИЯ. РЕКТОРИТЕ.

22 ноември 2016 – 12 януари 2017 г.
 
През далечната 1896 г. в София отваря врати първото висше училище по изкуства у нас – Държавното рисувално училище. В хода на своята дългогодишна история то е не само център на художественото образование, но и фактор в цялостния художествен живот на страната. 
 
През 2016 г. Националната художествена академия отбелязва своята 120-та годишнина. Тържественото честване ще състои на 22 ноември 2016 г. от 16.00 часа в Големия салон на Българската академия на науките. След него, в 18.30 часа, в галерия „Академия“ на НХА ще бъде открита изложбата „120 години Национална художествена академия. Ректорите“.
 
Изложбата за първи път се фокусира върху личностите, управлявали Академията, от първия й директор – проф. Иван Мърквичка, до наши дни. За 120 години най-старата учебна институция по изкуства у нас е била ръководена от 25 ректори, всички с художествено образование, всички оставили ярка диря в българската художествена култура.
 
Екипът изкуствоведи от катедра „Изкуствознание” в състав проф. Бисерка Пенкова, доц. Бойка Доневска и уредникът на Музейната сбирка Милена Балчева-Божкова предлага на публиката един документален разказ за историята на Националната художествена академия през личностите на нейните ректори. 
 
В експозицията са обособени четири тематични ядра, които съответстват на четирите главни периода от нейната история. Изложбата е базирана върху детайлното проучване на живота и творчеството на всеки един от директорите/ректорите в различните периоди от съществуването на висшето учебно заведение, подредени на хронологичен принцип. В изложбеното пространство всеки един от тях е представен с една творба, създадена в периода на неговия ректорски мандат. 
 
Пространственото-експозиционно решение на изложбата е дело на доц. Мирослав Богданов и ас. д-р Светлин Балездров от катедра „Рекламен дизайн”.  
Изложбата се придружава от каталог, който в голяма степен възпроизвежда визуално самата изложба.
 
Изложбата се организира от Националната художествена академия в партньорство с Държавна агенция „Архиви“, Регионален исторически музей, София, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Софийска градска художествена галерия, Градска художествена галерия Пловдив, Градска художествена галерия Казанлък и Исторически музей Самоков. 

Сподели