Изложба •70 години специалност СТЕНОПИС•

17 януари - 7 февруари 2018 г.
 
Откриване - 17 януари, 18:00 часа 
 
Изкуството на стенописта като учебна проблематика в дисциплината „Декоративно изкуство с приложение“ навлиза през 1924 г. През годините в нея преподават изтъкнатите художници Дечко Узунов, Иван Пенков, Иван Ненов, Илия Петров, но най-голям принос за обособяването ù като самостоятелна специалност през 1947 г. има проф. Георги Богданов. През следващите десетилетия в специалност „Стенопис“ работят редица изявени български монументалисти, като професорите Мито Гановски и Димо Заимов, доцентите Никола Буков и Асен Гицов, ст. преп. Атанас Кожухаров, преп. Николай Панайотов и други. Без излишна скромност може да се отбележи, че специалност „Стенопис” е подготвила и дала на страната и света едни от най-известните български художници, както и десетки поколения професионални стенописци.

На 17.01.2018 г. (сряда) от 18:00 часа в галерия „Академия“ ще бъде открита изложба на преподаватели и студенти от катедра „Стенопис“, посветена на 70-та ù годишнина като самостоятелна специалност в НХА. Изложбата ще представи актуалните творчески търсения и постижения на всички членове на катедрата, нейни бивши преподаватели и преподаватели в други специалности в НХА, които са възпитаници на специалност „Стенопис“.

Със свои творби ще участват редовните преподаватели в специалността: проф. Николай Драчев (Ректор на НХА от 2016); проф. д-р Олег Гочев (ръководител на специалността); проф. Ружко Челебиев; проф. д-р Боян Добрев; проф. д-р Здравко Каменаров; доц. Пенчо Добрев; ст. преп. Страхил Ненов и ас. Любомил Драганов. Ще покажат свои работи дългогодишните преподаватели в специалността проф. Илия Илиев и проф. Тома Върбанов, редовните преподаватели в Художествената академия, дипломирали се в специалност „Стенопис“: проф. Станислав Памукчиев; проф. Любомир Каралеев; доц. Цветан Стоянов и доц. Росен Цветанов, както и дългогодишните преподаватели в НХА, завършили специалността – проф. Божидар Йонов (ректор на НХА от 2003 до 2007) проф. Панайот Панайотов, проф. Васил Вълев и проф. Богомил Николов.

В експозицията ще участват и редовните студенти от трите образователни степени – бакалавър, магистър и доктор, като ще бъдат връчени три награди на най-добрите студентски творби.

Изложбата е ключовото събитие в програмата за отбелязване на 70-та годишнина на специалността. На 30.11.2017 г. бе проведена Научна конференция, в която участваха с доклади представители на четири български университета. Предстои издаване на Каталог, посветен на юбилея, сборник с докладите от научната конференция, както и значка с логото на специалността, чийто автор е ас. Любомил Драганов.

Всички събития от честването са финансирани със средства от Програмата за научна и художествено-творческа дейност на НХА.

Галерия

Сподели