Лекция на д-р Есперанца Коладо, Universidad de Castilla-La Mancha, Испания, на тема: „Филмът, погледнат от аналогова гледна точка и като форма на пластическо изкуство“

4 април 2024 г. (четвъртък), 13:00 часа
ат. 003, Нов учебен корпус, ул. „Шипка“ 1, София
 
На 4 април 2024 г. (четвъртък), от 13:00 часа, в ателие 003 на Новия учебен корпус на НХА, ул. „Шипка“ 1, д-р Есперанца Коладо, преподавател във Факултета за изящни изкуства в Universidad de Castilla-La Mancha, Куенка, Испания, ще представи лекция, на тема: „Филмът, погледнат от аналогова гледна точка и като форма на пластическо изкуство“. Лекцията е част от преподавателския обмен на д-р Коладо по програма „Еразъм +“ в Националната художествена академия.
 
Начинът, по който подхождам към филма, няма нищо общо с „нормативното“, наративното, фантастиката или конвенционалното кино. Подходът ми е като към визуално изкуство, в което инсталация, пърформанс, рисуване, скулптура са абсолютно и тясно свързани дисциплини. Интересувам се от филма като скулптура и филмов пърформанс, който в днешно време е нововъзникваща форма на изкуство. Мисля, че мога да предложа уникален поглед върху филма - от аналогова гледна точка и като форма на пластично изкуство.
 
Есперанца Коладо 
 
ЕСПЕРАНЦА КОЛАДО (Esperanza Collado) e испанска художничка-изследователка, преподавател във Факултета за изящни изкуства в Universidad de Castilla-La Mancha, Куенка, Испания. През последните 15 години работи в областта на разширеното кино и паракиното. Средата, в която твори, специфичните произведения и критични текстове изследват дематериализацията на филма в художествената практика. Тя изхожда от концепцията, че езикът може да функционира като форма на социално действие и да има ефект на промяна и разглежда фигурата на художника като метаисторик. Художничката споделя, че работата ѝ често се фокусира върху феноменологични и ситуационни аспекти на киното и проекция със силен интердисциплинарен подход. 
 

Галерия

Сподели