Мобилност с цел преподаване на гл. ас. д-р Юлиан Станкулов в Академията за изящни изкуства във Венеция

 
В периода 31.05.2022 – 03.06.2022 г. гл. ас. д-р Юлиан Станкулов осъществи мобилност на персонал с цел преподаване в партньорската Академия за изящни изкуства във Венеция (Accademia di Belle Arti di Venezia).
 
В присъствието на студенти от всички специалности във венецианската академия беше представен и изпълнен пърформанса „Лични граници“ с автори гл. ас. д-р Юлиан Станкулов и Ялмур Станкулова. Проектът изследва взаимоотношенията на художника с реалността. Пространството на Академията във Венеция, която в миналото е служела като болница на нелечимите (Ospedale degli Incurabili), променя смисъла на пърформанса, който произтича и се развива от различни вдъхновения като: абсурдния сценарий на филма „Балонено момче“; творбите на художници като Ханс Хааке и „Кондензационният куб“; Кристо и Жан-Клод с „Въздушен пакет“ и „Голям въздушен пакет“; Марсел Дюшан с „50 кубика Парижки въздух“, Пиеро Манцони с „Въздушно тяло“; концепциите на „Memento mori“ и промените в социалния живот през последните години.
 
„Предизвикателството да се нарисува обективно света около нас такъв, какъвто го виждаме, изглежда по-лесно  на думи, отколкото е в действителност. Нашето съществуване и неразделната от него субективност трансформират всеки момент от реалността.“, споделя гл. ас. д-р Юлиан Станкулов.

Галерия

Сподели