Резултати от първи етап на •Регионален конкурс за изящно и приложно изкуство, Бургас 2018•

Първият етап от конкурса за изящно и приложно изкуство на Националната художествена академия приключи и вече са ясни номинираните кандидати, които продължават във втората част от съревнованието.
 
В конкурса със свои рисунки се включиха десетки ученици, които ще кандидатстват за прием във филиала на Академията в Бургас. Творбите им бяха оценявани от жури, в състава на което влизат директорът на БХГ „Петко Задгорски“ - Георги Динев, Александър Дойчинов - директор НХГ „Димитър Добрович“ - Сливен и Георги Павлов - преподавател в НХА.
 
Комисията определи следните участници, които продължават в следващия етап:
 
I. Изящно изкуство
Първа възрастова група - XI клас
 
1. Божидара Ралева Топчиева
2. Константин Божидаров Кънчев
3. Мелисса Орхан Сафетова
4. Миа Цанова Вълова
 
I. Изящно изкуство
Втора възрастова група - XII клас
 
1. Стоян Веселинов Василев
2. Теодора Миленова Йорданова
 
 
II. Приложно изкуство
Първа възрастова група - XI клас
 
1. Александра Момчилова Иванова
2. Дарена Христова Захариева
3. Иван Златков Янев
4. Любомира Бориславова Борисова
5. Магдалена Атанасова Стоянова
6. Мария Димитрова Стоянова
7. Михаела Михайлова Златева
8. Никола Николов Овчаров
9. Павел Златинов Стоев
10. Радина Велиславова Велчева
11. Радина Радомирова Кирчева
12. Цветелина Петрова Маринова
 
II. Приложно изкуство
Втора възрастова група - XII клас
 
1. Даниел Иванов Васевски
2. Eлена Иванова Колева
3. Ивелина Стефанова Димитрова
4. Симона Евгениева Тодорова
5. Теодора Радославова Коцева
6. Христина Стефанова Славова
 
Задачата във втория кръг от конкурса е рисуване по натура. Изпитът ще се проведе на 1 и 2 май в Магазия 1 в зоната за свободен достъп на бургаското пристанище. В първия ден кандидатите ще преминат кратък инструктаж. Той започва в 09:30 часа и в него те ще бъдат запознати с изискванията и начина на протичане на изпита. Времето за разработване на творбите продължава от 10:00 до 13:00 и от 14:00 до 17:00 часа и през двата дни.
 
Участниците ще бъдат разделени на две възрастови групи съответно за ученици от 11-ти и 12-ти клас. Отделните възрастови групи от своя страна ще бъдат разделени на две направления - „Изящно изкуство“ и „Приложно изкуство“.
 
Творбите на кандидатите ще бъдат оценявани на 3 май. Резултатите ще бъдат оповестени веднага след приключване работата на журито. Класирането ще бъде оповестено на електронните страници на Национална художествена академия и Община Бургас.
 
Класиралите се на първите три места в двете възрастови групи ще получат диплом и плакет.
 
Община Бургас ще осигури едногодишни стипендии по правилата на програма „Бургаски деца“ на учениците, класирани на първо, второ и трето място в първа възрастова група.
 
Участниците от втора възрастова група, чиято конкурсна работа има оценка не по-малка от 5.50, получават право тя да се зачете за оценка от кандидатстудентския изпит по рисуване в НХА, важащ за същата година, в която се провежда конкурсът.
 
Повече информация за статута на конкурса може да получите на:
тел. 0888418949, gallerybaev@abv.bg, както и на електронната страница на НХА: http://nha.bg/bg/podkategoriq/konkursi-filial-burgas и на Община Бургас https://www.burgas.bg/bg 

Сподели