Валидиране на пощенско-филателно издание на тема „Българска градска хералдика“

24.06.2020, 15:00 часа
НХА – Филиал Бургас
„Магазия 1“, Пристанищен комплекс Бургас
 
 
На 24 юни 2020 г. от 15 часа във Филиала на Националната художествена академия в Бургас Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще пусне в употреба пощенско-филателно издание на тема „Българска градска хералдика“. В серия от две пощенски марки, оформени в блок-лист с винетка и милезим са представени гербовете на Бургас и Хасково. Изданието се допълва от първодневен пощенски плик и специален пощенски печат.
 
Автор на графичния дизайн е гл. ас. д-р Ненко Атанасов, преподавател в специалност „Плакат и визуална комуникация“ в НХА, който е и инициатор и вносител на темата „Българска градска хералдика“ в тематичния план на родното ни маркоиздаване.
Серията има и допълнителна стойност, заради публикувания в нея за първи път визуален графичен стандарт за рангови корони на местни гербове съставен от Българското хералдическо и вексилоложко общество, с автори Димитър Попов (историк и хералдик) и Ненко Атанасов (художник).
Изобразените гербове на Бургас (създаден от проф. Кирил Гогов и проф. Георги Чапкънов през 1994 г.) и Хасково (създаден от Борил Караиванов и Емануил Манолов през 1995 г.) са едни от най-красивите хералдически символи на български общини и поставят началото на нова сюжетна линия в дизайна на пощенски марки у нас.
 
Валидирането на изданието в Бургас ще бъде  повод за празник за художествената, филателната, хералдическата и широката общественост на морския град.

Галерия

Сподели