Фестивал „180 – лаборатория за иновативно изкуство“ търси студенти по визуални изкуства

Краен срок: 2019.06.20

Фестивал „180 – лаборатория за иновативно изкуство“ търси студенти по визуални изкуства за изданието си през юли 2019 г.
В шестото издание на „180 – лаборатория за иновативно изкуство“ ще гостува ансамбъла на академията за експериментална и съвременна музика на световноизвестния Ensemble Modern (Германия). В рамките на една седмица те ще създават иновативно музикално изкуство в сградата на Гьоте-Институт София и си търсят български колеги от сферата на визуалните изкуства, за да могат заедно да осъществят съвместни интердисциплинарни концепции.
Лабораторията ще се проведе между 20-ти и 26-ти юли 2019 г.  в София, а артистичната му тема тази година е „Форми“ вдъхновена от 100 годишния юбилей на немското движение Баухаус. 
 
План:
– Месец юни и юли - онлайн комуникация между българските и немски артисти за подготовка на своята колаборация.
– 21. - 25. Юли - репетиционен период в Гьоте-Институт София
– 25. Юли - официално събитие на колаборацията в Гьоте-Институт София в рамките на фестивал „180 – лаборатория за иновативно изкуство“.
 
Цел:
Ние не търсим перфектен краен резултат, но процес на колаборация и иновативност с цел развитие на интердисциплинарното изкуство. Идеята е артистите да получат свобода да изпробват своите идеи и да се създадат възможности за стартирането на нови международни колаборативни проекти.
 
Ensemble Modern:
Ensemble Modern е международен ансамбъл, посветен на изпълнението и популяризирането на музиката на съвременните композитори. Програмният обхват на ансамбъла включва музикален театър, камерна музика, оркестрална музика, както и танцови и видеопроекти. През годините Ensemble Modern е имал значителни сътрудничества с много композитори, включително Джон Адамс, Джордж Бенджамин, Франко Донатони, Роберто Карневале, Ханс Зендер, Петър Етвеш, Хайнер Гьобелс, Фридрих Голдман, Ханс Вернер Хенце, Маурисио Кагел, Хелмут Лахенман, Дьорги. Kurtág, György Ligeti, Ryuichi Sakamoto, Karlheinz Stockhausen, Стив Райх и Франк Запа. 
Видео Ensemble Modern+Alva Noto+Ryuichi Sakamoto
 
IEMA:
IEMA е програма създадена от световноизвестния ансамбъл за съвременна музика „Ensemble Modern“, която събира млади музиканти от различни краища на света, които в рамките на една година работят като ансамбъл и изнасят концерти из цял свят. Те работят с най-актуалните композитори и артисти от световната сцена на съвременната музика и изкуство и осъществяват собствените си идеи и проекти. През 2018 – 2019 г. ансамбъла включва музиканти от САЩ, Германия, Франция, Холандия, Австралия, Испания, Иран, Великобритания, Ирландия и Япония.
Документално видео
 
180°:
180 градуса е едно от най-иновативните събития за съвременно изкуство, случващи се в България. 180 градуса е не само фестивал, но и платформа/лаборатория за съвременна музика, танц, театър и визуални изкуства. 180 градуса е експеримент, който провокира изкуството, публиката, артистите и пространството. Мисията на екипа на 180 градуса е да предостави условия на млади артисти да развиват иновативните си творчески идеи и да привлече нова публика за тяхното изкуство. От 2014 г. тези събития разнообразяват столичната културната сцена и предоставят по-широк и разностранен избор на публиката през летният сезон. Идеята на фестивала е обмена на знание, креативни похвати и новости на международната сцена между чуждестранни и български професионалисти в сферата на съвременното изкуство!
 
Заявка за участие може да направите, като изпратите кратка автобиография на e-mail: subprodukt@gmail.com, относно 180 - Лаборатория (Ensemble Modern). Координатор доц. д-р Венелин Шурелов, магистърска програма "Дигитални изкуства", НХА