Конкурс за участие в пленлер „Погановски манастир“ – 2022

Краен срок: 2022.06.02

30-ти Международен художествен пленер „Погановски манастир“ 2022
9 – 17-ти септември 2022. година
 
 
Конкурс за участие
 
Международният художествен пленер „Погановски манастир“е създаден с цел утвърждаване и популяризиране на изобразителното изкуство и се провежда непрекъснато от 1993 година. Фокусът на дейностите и работата на пленера е в портата и околността на манастира „Свети Йоан Богослов“ край село Поганово и природния парк на каньона на река Йерма. От основаването си досега в пленера са участвали над 300 художници от различни части на страната и света, както и художници от Димитровград и околността, дарили около 600 произведения на изкуството, различни техники и стилове в колекцията на галерията.
Организатор на пленера е Галерия "Методи Мета Петров", която функционира в рамките на Центъра за култура от Димитровград.
 
Условия заучастиев пленера са следните:
Само академични художници могат да участват в пленера.
Настаняване и храна са осигурени по време на престоя (8 пълни пансиона) в етно къщи в селата около манастира.
Осигурени са материали за работа (стативи, платна 100х70, бои, терпентин, ленено масло или друг материал с предварително съгласуване с участниците по време на регистрацията). Приборите за рисуване се носят от самите художници.
Пътните разходи се възстановяват в размер на двупосочен автобусен билет от местоживеенето до Димитровград - Цариброд и обратно, т.е. от граничния пункт - влизане в Република Сърбия до Цариброд, за участници от чужбина.
С художниците се подписва споразумение за дарение на две картини т.е. произведения на изкуството.
През септември 2023 г. се организира изложба на дарените творби, за която се изготвя и отпечатва каталог, а участниците се канят на откриването, а пътните разходи се възстановяват по същия начин.
 
 
Програма на пленера:
09.09.2022 (петък)
Пристигане на участници и настаняване.
Откриване на изложбата с творби на участниците в миналогодишния пленер.
Коктейл
10.09.2022 (събота)
Запознаване на художниците с местността и мястото на творене.
11.09.2022 (неделя) – 17.09.2022 (петък)
Създаване на произведения на изкуството в атмосферата на каньона на река Йерма и Погановския манастир. Организиране на посещения в Цариброд и околностите с цел опознаване и популяризиране на града.
17.09.2022 (събота)
Подписване на договори, подаване на творби.
Изпращане на гостите.
 
Заявлението за участие и придружаващата документация трябва да бъдат изпратени по имейл най-късно до 30 юни 2022 година: galerijammpetrov@gmail.com
Организационният комитет ще направи подбор въз основа на получената документация.
Окончателният списък на изпълнителите ще бъде публикуван на сайта и всички избрани изпълнители ще бъдат уведомени по телефона и по имейл.

Файлове за изтегляне