Акция живопис

2014.12.03

Изложба на студенти от специалност „Плакат и визуална комуникация“ с работи от учебна практика по живопис в село Бараково, община Кочериново
 
15 ноември 2014
Ръководител проф. Пламен Вълчев
 
Учебната практика е една от най-очакваните, най- вълнуващите и най- полезните форми на обучение в НХА, по време на която студентите учат от „живия живот“ и „живата натура“, история, култура и художествен вкус.
Тази година студентите от I курс на специалност „Плакат и визуална комуникация“ проведоха учебната си практика по дисциплината „Живопис“ в село Бараково. По време на престоя си студентите посетиха уникалния музей на Методи Панайотов, успял да съхрани малка част от инвентара на разграбените фабрични сгради, и проявиха творческата си воля извън академичните ателиета, в една друга предизвикателна среда. Работите, които създадоха на място съживиха една „умираща“ фабрика за хартия (в село Браково), с богато и интересно минало, оставила трайни следи в българската индустрия и култура – Балабановата фабрика.
 
На 15 ноември 2014 студентите с преподаватели проф. Пламен Вълчев и Стоян Дечев подредиха изложба „Акция живопис“ в едно от халетата на фабриката, където бяха поканени местни жители, бивши работници от фабриката, наследници на семейство Балабанови, почитатели на изкуството, педагози и журналисти.
С тази акция освен отчет за учебните си задачи студентите обърнаха внимание на културната общественост върху отношението ни към националното наследство и необходимостта от неговото съхранение и развитие.

Галерия

Сподели