AutoMotivateMe 2023 – Творческа работилница за дизайн на автомобили

2023.10.16

23 – 27.10.2023
НХА, Нов учебен корпус, ет. 5, Тераса
София, ул. „Шипка“ 1
 
От 23 до 27 октомври 2023 г. в Националната художествена академия ще се проведе AutoMotivateMe 2023 – творческа работилница за дизайн на автомобили, организирана от катедра „Индустриален дизайн“, с участието на студенти и ученици по дизайн. Ментори са водещите дизайнери Мирослав Димитров и Деян Денков.
Участниците в творческата работилница ще могат да изработят собствените си концепции за автомобили на бъдещето, а техните идеи ще бъдат консултирани от гостуващите дизайнери и преподаватели от Катедра „Индустриален дизайн“ в НХА. Финалните проекти ще бъдат представени и обсъдени в последния ден от творческата седмица. 
Работният процес във форума включва идейни концепции, дизайн, скициране с маркери, цифровите скици на таблет в програмите Фотошоп/ СкечбукПро/ ПроКриейт, както и креативното представяне на концепциите.
 
Записването за участие става чрез регистрация, като е необходимо участниците да приложат свои проекти или скици на дизайн на авторски изделия или автомобили, въз основа на които ще бъде направен и техният подбор.
По време на творческото ателие ще се оформи дискусионен панел с Мирослав Димитров и Деян Денков, в който ще бъдат обсъдени тенденциите и практиките в автомобилния дизайн в света. Дизайнерите ще разкажат повече за опита си като автомобилни и индустриални дизайнери във водещи световни фирми.
Събитието ще се проведе в НХА, ул. „Шипка“ 1, Нов учебен корпус, ет. 5, Тераса.
За повече информация следете каналите  на Катедра „Индустриален дизайн“ във Фейсбук и Инстаграм, или пишете на e-mail: industrialdesign@nha.bg
Краен срок за кандидатстване: 20 октомври 2023 г., до 12:00 часа.
 
За менторите:
Деян Денков е главен екстериорен автомобилен дизайнер в Рено от 2007 г. а творческият му опус събира осъществени проекти с редица награди за моделите Twingo, Frenzy, Dacia Duster, Kadjar, Master, Traffic , Clio RS. Има основна роля в дизайна на екстериора на възродения спортен автомобил Alpine A110, търсещ връзки с класическия модел от 60-е на 20-и век. 
Мирослав Димитров e водещ дизайнер на някои модели Alfa Romeo Disco Volante, Mustang by Charge Cars, EIDO GTR Concept, Jaguar E-Pace, Jaguar XF, Jaguar XE SV, VW Crossfox,  Ferrari F12 Berlinetta, Aston Martin Volante Q-Design – елементи, Lotus Eterne Concept, Lotus Esprit Production Car,  Lotus Concept Cars for Paris Motor Show 2010. Има голямо желае да предаде своя житейски урок на следващото поколение и да ги мотивира да следват мечтите си. 
 
За AutoMotivateMe 2023:
AutoMotivateMe 2023 е платформа за дискусии и творчески работилници за студенти и млади с интерес в сферата на автомобилния дизайн, организирана от катедра „Индустриален дизайн“ на Националната художествена академия. Събитието е продължение на форумите от 2017 и 2018 година, организирани от катедрата. 
Първото събитие от поредицата се състоя на 23 март 2023 г. в Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1 в София под формата на дискусионен форум в две части. В първия панел „Разговори с бизнеса“ Боряна Георгиева разказа за предизвикателствата в бизнеса и дейностите, свързани с автомобилния дизайн на немската фирма eder GmbH. Във втория панел „Разговори за дизайна на автомобили“ студенти и ученици се срещнаха с Мирослав Димитров, който разказа как го е водила детската му мечта да стане автомобилен и индустриален дизайнер, през Казанлъшкото художествено училище и Университета в Ковънтри, Англия, до ролята на водеща фигура в създаването на някои емблематични модели автомобили.
Второто събитие се състоя от 24 – 28 април 2023 г. в НУК, ул. „Шипка“ 1, под формата на дискусионен форум и уъркшоп. Със студентите от специалност „Индустриален дизайн“ се проведе петдневна „Творческа работилница за дизайн на автомобили“ с водещ доц. д-р Марко Лукович от Университета по изкуствата в Белград, който беше на обмяна на преподаватели по програма Еразъм+. В лекция/презентация на доц. д-р Марко Лукович бяха представени основните тенденции в автомобилния дизайн в света, както и основните моменти и методология от обучението по дизайн в Университета по изкуствата в Белград. Беше прожектирано и документално предаване (със субтитри на български) за една от най-големите фабрики за производство на състезателни бутикови електрически автомобили в света Бугати-Римац.
 

Сподели