БАНКЯ: ИЗТЪКАНА ОТ ВЪЗДУХ, ВОДА И ДУША – Изложба на студенти от специалност „Плакат и визуална комуникация“

2023.09.25

Откриване: 27 септември, 17:00 часа,
Парк „Кестените“, гр. Банкя
 
На 27 септември, сряда, от 17:00 часа в парк „Кестените“ ще бъде открита изложба на студенти от Катедра „Плакат и визуална комуникация“ към Факултета по изящни изкуства в Национална художествена академия. Събитието се организира от Столична община – район „Банкя“ и НХА.
Темата „Банкя: изтъкана от въздух, вода и душа“ е вдъхновена от самата същност на курортния град, а именно от неговия специфичен климат, свързан с уникалните качества на въздуха и на минералната вода, с която е популярен. 
А защо и душа? Защото Банкя носи своя автентична аристократична атмосфера. Защото тук са се вдъхновявали и творили в различни жанрове на изкуството творци от различни епохи от ранга на Иван Вазов, Дора Габе, Георги Калоянчев, Станислав Стратиев, Ангел Тилов. 
Защото Банкя е еманация на женствеността – топла, уютна, приемаща, вярваща. Защото около Банкя в полите на Люлин планина са „кацнали“ два от най-красивите манастири в Западна България – Клисурски „Света Петка” и Дивотински „Света Троица“. 
Защото в самото сърце на Банкя грее вече възстановената и отново функционираща „Царска баня“ – Централната минерална баня, носеща духа на Царска България и на западната култура.
 
Автори:
Аделина Златарева, Анна Иванова, Ашкън Седат, Биляна Дешева, Десислава Фучеджиева, Гергана Янкова, Илиана Илчева, Ивет Петрова, Пролет Борисова, Ралица Вълева, Стефани Атанасова, Венцислав Нанов, Виктория Илиева и Йоан Йотов.

Сподели