„ДА СИ НАПРАВИМ ДЪЖД“ – ОТКРИВАЩ ХЕПЪНИНГ НА ЛЯТНА АКАДЕМИЯ ЗА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ КЪМ НХА

2022.07.28

На 1 август 2022, в Националната художествена академия, ще бъде открито тринадесетото издание на проекта „Лятна академия за деца и ученици“ към НХА и Фондация Св. Пимен Зографски. Ето какво споделя Мария Ландова – ръководител на проекта:
 
„Първи август винаги е празник за нас и децата, които в първия ден ни опознават в движение - чрез общо творчество на малките и големите художници. По време на хепънинга с мото „ДА СИ НАПРАВИМ ДЪЖД“, децата заедно със студентите ще направят опит да сътворят артистичен образ на дъжда. Ще научат за значението на дъжда в природата и за фолклорните ни традиции - „Пеперуда за дъжд“. Ще направят по свой си начин - в двора и в галерията - облаци, мълнии, дъжд, но също и миролюбива дъга, и полянки с разцъфнали макове. Ще нарисуват локви, в които газят и щуреят деца, както и техните хартиени корабчета на мира. И още неподозирани от нас детски реакции към темата.“
 
Заповядайте на официалното откриване на проекта, на 1.08.2022 от 17:00 часа, в галерия Академия!
 
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Програма „Календар на културните събития на Столична община“. 
 
Повече за проекта „Лятна академия за деца и ученици“ – НХА, София 2022
 
Лятната академия за деца и ученици е културно-образователен проект на Националната художествена академия и Фондация „Св. Пимен Зографски“ към НХА, който през годините на своето реализиране се утвърди като дългоочаквано събитие за малките художници. 
През целия август, ателиетата на Академията, отново ще бъдат пълни с пъстри цветове и творчески емоции. С децата, които са в две възрастови групи (от 6 до 10 и от 11 до 18 години) ще работят студентите от различни специалности на НХА, бакалаври, магистри и докторанти, завършили втора специалност „Теория и практика на художественото образование“.
Организираните занятия в рамките на проекта създават възможности за получаване на базови знания и умения, в следните направления: 
– академично – рисуване от натура; 
– творческо - ателиета по изящно и приложно изкуство; 
– експериментално – екипни задачи, уъркшоп програма с утвърдени артисти, креативни игри; 
– пленер, посещения на музеи и галерии, хепънинг. 
 
По време на Лятната академия ще се проведат и творчески ателиета по живопис, графика, керамика, мозайка, икона, кукли, калиграфия, комикс, дизайн, компютърна графика за големите ученици и др. Предвидени са и дейности в паркове и градски пространства, галерии и музеи. 
 
През 2022 г. програмата е посветена на 140-годишнината от рождението на Владимир Димитров - Майстора. 
За първа година ще организираме и програма за група 14-18 години.
 
В последните дни на месеца ще бъде представена традиционната изложба, в галерия „Академия, включваща най-добрите произведения, реализирани по време на детската академия.

Сподели