Делегация от НХА посети Китайската художествена академия в Ханджоу (CAA), по повод честването на 95-годишнината от нейното основаване

2023.11.29

В периода 07–14 ноември 2023 г. делегация от Националната художествена академия, начело с ректора проф. Георги Янков, Свилена Челебийска-Матеева – началник Учебно-методичен отдел и доц. д-р Капка Кънева, преподавател в катедра „Книга, илюстрация, печатна графика“, посети град Ханджоу, провиция Джъдзян, по покана на Китайската художествена академия в Ханджоу (CAA). Повод за посещението беше честването на 95-годишнината от основаването на CAA.
По време на визитата си делегацията от НХА посети учебните ателиета в отделните кампуси на CAA и присъства на поредица от експозиции, демонстрации и събития, свързани с представянето на нов академичен кампус. Бяха проведени и срещи с изявени местни артисти, представители на академичната колегия, студенти и докторанти. 
Останахме впечатлени от успешното опазване, модернизиране и развиване на класическите традиционни изобразителни и печатни технологии, но и от свръхсъвременното технологично оборудване, мащабите и размаха, с които постоянно се обновява базата на академията. Оценихме високо улеснения достъп на младите хора, практически до всички артистични изразни средства и най-вече възможностите за работа в посока най-актуални тенденции и подходи към съвременното изкуство: иновации, пъблик арт инсталации и скулптура, видеоарт, мултимедия, съвременни форми на графичния и рекламния дизайн – сподели впечатленията си проф. Георги Янков. 
 
Ректорът на НХА бе официален гост на церемонията по повод 95-ата годишнина на Китайската художествена академия в Ханджоу и участник в официалната среща с проф. Юибин Джин председател на комитета по академичните дела и представители на управителния съвет на CAA. На срещата бе заявено желанието за сътрудничество и обмен от страна на двете висши учебни заведения.
Готовността и желанието за сътрудничество от страна на представителите на управата на CAA ни провокира да мислим върху възможностите да бъде предоставен на преподаватели, докторанти и студенти на НХА шансът да повишават квалификацията си и да творят при такива условия, в общи проекти и програми – заяви след срещата ректорът на НХА.
 

Галерия

Сподели