Фестивалът за дигитални изкуства DA Fest събира в София автори от световната дигитална сцена

2023.10.16

Световноизвестните автори ORLAN и Zimoun ще бъдат представени за първи път в България
 
От 24 до 28 октомври София отново става домакин на международния фестивал за дигитални изкуства DA Fest, който среща българската публика с новите артистични практики и значими постижения в сферата на дигиталните изкуства. Фестивалът се организира за девети път от Фондация ДА ЛАБ и Националната художествена академия и кани едни от най-добрите световни имена в дигиталните изкуства.
 
Фестивални куратори са: проф. д-р Венелин Шурелов и д-р Галина Димитрова-Димова.
 
Деветото издание на DA Fest включва изложби, пърформанси, прожекции, лекции, презентации, уъркшопи, които ще се провеждат на дванадесет локации в столицата. 
 
Темата на тазгодишното издание на фестивала е: „Антибиоза: Изкуството на борбата и оцеляването“. Точно както микроорганизмите водят битки за надмощие в своите микроскопични царства, авторите във фестивалната програма навлизат в тънкостите на конфликта, контраста и конкуренцията в човешкия опит и околната среда. Програмата е поднесена по достъпен за широката публика начин и е подходяща както за различни възрасти, така и за зрители с интерес към съвременните изкуства.
 
В рамките на DА Fest [9] за първи път в България идва ORLAN – една от най-значимите френски артистки с международно признание и подчертан собствен стил, използвайки скулптура, фотография, пърформанс, музика, видео, 3D, видеоигри, разширена реалност, изкуствен интелект и роботика. Винаги примесена с хумор, понякога пародия или дори гротеска, работата ѝ поставя под въпрос социалните феномени. На 25 октомври в галерия Credo Bonum се открива изложба с избрани проекти на ORLAN. На 26 октомври българската публика има шанса да научи повече за артистичната ѝ практика в лекцията „ORLAN, моето тяло, моят дигитален продукт“, която ще изнесе в зала „Славейков“ на Френския институт в София. 
 
Като част от фестивалната програма световноизвестният артист Zimoun, дoбил популярност със своите въздействащи сайт-спесифик творби, представя мащабна инсталация, специално създадена за пространството на галерия „Академия“ на Националната художествена академия, ул. „Шипка“ 1. Вплитайки прости и функционални компоненти, Zimoun изгражда архитектурни платформи от звук, които изразяват напрежението между подредените модели на модернизма и хаотичните сили на живота. 
 
Галерия ONE става домакин на пет творби от фестивалната програма. Международно признатите пионери на интерактивното изкуство Лоран Миньоно и Криста Сомерер представят интерактивната картина „The Value of Art (Wild Boar)“, занимаваща се с икономиката на вниманието и създаването на стойност в света на изкуството. В галерия ONE представяме най-новия проект на френската художничка Алези Арме, създаден по време на резиденцията ѝ в EMAP, Европейската платформа за медийно изкуство (European Media Art Platform). Тя гостува на DA Fest с интердисциплинарната инсталация в полето на технологиите и биоизкуството „Призрачни растения от повредени светове“. В галерия ONE фестивалът показва и видео инсталацията от четири части The Humors на живеещата в САЩ Юге Зу, която изследва връзките, изолацията и копнежа в природните и градските пространства като места на споделени мечти. Петата творба е на българския артист Калин Серапионов и представлява видеопортретът „Руса жена с червена рокля и ярко червило говори по телефона и пуши цигара“.
 
В Институт „Лист“ в София унгарският колектив Binaura представя „Устройство за бъдещи мемоари“, създаващо въображаеми сценарии въз основа на произведения от магическия реализъм. Binaura са Ágoston Nagy & Bence Samu; те създават алгоритмични инсталации, използвайки безплатни инструменти с отворен код.
 
Дуото Scenocosme са Грегори Ласер и Анаис мет ден Анкст от Франция. Техните интерактивни творби съществуват благодарение на контакта със зрителите. Scenocosme създават хибриди между технологии и живи или природни елементи. В София зрителите имат възможност да си взаимодействат с творбата им „Akousmaflore“, която вече обитава фоайето на Регионалния център за съвременни изкуства Топлоцентрала и ще остане там до 28 октомври. 
 
Прожекционната програма на DA Fest [9] представя селекция с късометражни филми на най-престижния форум за дигитални изкуства Ars Electronica. На 27 октомври в Гьоте институт гостуват две техни програми – „Добре дошли на планета В“ и „Електронният театър“. Отново там може да бъде видяна интердисциплинарна инсталация BLACKBOX AI, която, под формата на лабиринт, изследва предразсъдъците към пола в изкуствения интелект. Тя е създадена като сътрудничество между Анастасия Нефели Видаки, Лида Захаропулу, Михаела Добрева, асистент в катедра „Сценография“ на НХА, Теа Рукавина и Вивиан Стаму, в рамките на регионалния проект EthicAI=Labs на Гьоте-институт.
Наситената програма на DA Fest включва и три пърформанса, които ще бъдат представени в залите на РЦСИ Топлоцентрала. „Летящите тела по полетата“ е съвременен танцов спектакъл на bok-o-bok за четирима изпълнители и рояк безпилотни летателни апарати, изследващ изчезването на пчелите и използването на дронове за опрашване. „Immersion“ е нова форма на живо действие: интерактивен и ангажиращ участието електро-спектакъл, в който публиката става едновременно участник и зрител. Автор на проекта е френският музикант Verlatour, който пристига в София заедно със своя екип от мултимедийни, кодови, видео и светлинни инженери. В третия пърформанс от фестивала базираният в Амстердам видео артист Фин Борат разглежда смъртта и безкрайността.
 
„Чрез разнообразни произведения на дигиталните изкуства каним публиката да обмисли паралелите между борбите за съществуване на микробния свят и многостранните предизвикателства, пред които е изправено човечеството днес. „Антибиоза: Изкуството на борбата и оцеляването“ е доказателство за силата на изкуството да осветява скритите борби и триумфи на съществуването, напомняйки ни, че танцът на конфликта и сътрудничеството е универсален и вечен феномен.“, споделят организаторите на DA Fest проф. д-р Венелин Шурелов и д-р Галина Димитрова-Димова. 
 
Освен Калин Серапионов, селекцията от български артисти в DA Fest [9] включва стипендиантите от платформата за млади артисти на ДА ЛАБ „e-valuation 3“: Яна Василева, колективите trohi и Raw Lab; както и студенти от специалност „Интермедия” на Великотърновския университет и магистърска програма „Дигитални изкуства“ към Националната художествена академия
 
Пълната информация за програмата, участниците и техните творби ще откриете на интернет страницата на фестивала.
 
Изложбите, видео прожекциите и презентациите са с вход свободен. Пърформансите са с вход от 20/30 лв., а концертите: 15/20 лв. Билети могат да бъдат закупени на входа.
 
Тази година DA Fest е част от платформата 3XPER1ENCE, обединяваща три международни фестивала, които се случват по едно и също време в София – ACT Фестивал за свободен театър, Da Fest и Aerowaves in Sofia.
 
Партньори на DA Fest [9] са Министерство на културата, Национален фонд „Култура”, Столична община - Програма „Култура“, Прохелвеция, Посолство на Австрия, Посолство на Франция, Френски институт в България и програмата „Дигитален ноември“, Институт Лист / Унгарски културен институт, Гьоте- институт България, EMAP. Изложбата „Akousmaflore“ се реализира с партньорството на Френски институт в България, РЦСИ Топлоцентрала и с подкрепата на Содексо България. 
ДА Фест [9] е част от Календар на културните събития на Столична община за 2023 г. 
Инициативата се реализира с подкрепата на ESTHEDERM България, Содексо България, Банка ДСК, Novatel, Одесос Пак и Schwarz IT.
 
За DA Fest:
Вече 14 години DA Fest дава възможност на българската публика да се срещне на живо със световните звезди от сцената на дигиталните изкуства и да види техни творби в рамките на фестивалната програма. Целта на фестивала е да развива публиката на дигиталните изкуства и да дава възможност за изява на редица млади български автори, сред които и селектираните в платформата e-valuation на ДА ЛАБ. Тазгодишната богата програма се случва в 12 локации и комбинира лекции и работилници за артисти с изложби, пърформанси и концерти за широката публика. 
 
Проект „Международен фестивал за дигитални изкуства ДА Фест“ се реализира по програма на Научната и художественотворческата дейност на НХА за 2023 година. 
 
ПРОГРАМА НА DA Fest [9]

Галерия

Сподели