Галерия „Академия“ ще бъде домакин на две лекции на авторите д-р изк. Ирина Чмирьова и Евгени Березнер от Русия

2017.09.28

На 5 октомври (четвъртък), 15:00 часа галерия „Академия“ ще бъде домакин на две лекции „Съвременната руска фотография и световната художествена сцена“  и „Опитът в създаването на Международния фестивал на фотографията PHOTOVISA“  
представени от д-р изк. Ирина Чмирьова - доктор по изкуствознание, артистичен директор на Международния фестивал на фотографията PhotoVisa в Краснодар и Евгени Березнер - директор на Международния фестивал на фотографията PhotoVisa в Краснодар, куратор на повече от 250 изложби на съвременни и класически руски и чуждестранни фотографи в Русия и по света.
 
Повече за авторите:
 
Евгений Березнер
Директор на Международния фестивал на фотографията PhotoVisa в Краснодар. Куратор на повече от 250 изложби на съвременни и класически руски и чуждестранни фотографи  в Русия и по света.
От 1995 г. до 2011 г. – руски съиздател на списание „Имаго“, Словакия, Братислава.
От 2002 г. – постоянен портфолио експерт за FotoFest, Хюстън, САЩ. Портфолио експерт в Берлин, Братислава, Буенос Айрес, Мадрид, Москва, Париж, Порто Алегре.
През 2011 г. ръководител на руска страна на кураторската група Ирина Чмирьова, Наталия Тарасова, Уенди Уотрис и Фредерик Болдуин, която организира  международен преглед на портфолио в Центъра за съвременна култура „Гараж“, в което вземат участие 2396 руски, украински и беларуски фотографи. 
През 2012 г. – ръководител на руска страна на кураторската група Ирина Чмирьова, Наталия Тарасова, Уенди Уотрис и Фредерик Болдуин по проекта „Съвременна руска фотография“, 186 автори с 1095 произведения – основна изложба в програмата на XIV международно биенале FotoFest; САЩ, Хюстън.
През 2016 – председател на журито на конкурса за фотокниги на фестивала Photobookfest, Москва. Член на Международната асоциация на музейните куратори – Oracle.
 
Ирина Чмирьова
Доктор по изкуствознание, артистичен директор на Международния фестивал на фотографията PhotoVisa в Краснодар, водещ изследовател в Научно-изследователския институт по теория и история на изобразителното изкуство на Руската академия на изкуствата; доцент във Висшето училище по полиграфия и медийна индустрия на Московски политехнически университет. Хоноруван преподавател по художествената фотография в Европейския университет по дизайн в Мадрид. Член на редакционния съвет на списанието „European photography; автор на книгата „Есета по историята на руската фотография“, на многобройни статии по история и художествена критика в Русия и в чужбина.

Сподели