Христо Явашев – КРИСТО. Постери и етюди - изложба в галерията на НГПИ „Св. Лука“

2019.01.22

На 22 януари 2019 г. в галерията на НГПИ "Свети Лука" беше открита изложбата „Христо Явашев – КРИСТО. Постери и етюди“, която е организирана от Национална гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“ и Национална художествена академия, по проект „Гостуват ни“. Представените в изложбата произведения са дарение от Кристо и Жан - Клод на музейната сбирка на НХА. 
 
Изложбата се откри от Лилия Балева – директор на НГПИ „Св. Лука“, доц. д-р Бойка Доневска – заместник-ректор на НХА, Евгения Атанасова – журналист и автор на изданието „Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове“ и Цвета Явашева – племеница на Христо Явашев – КРИСТО и преподавател в катедра „Текстил - изкуство и дизайн“. Присъстваха и колеги, преподаватели и ученици. 
Пред учениците и гостите на галерията бяха споделени интересни факти от живота и работата на световноизвестния художник. 
 
Доц. Бойка Доневска се обърна към публиката с думите: „За Националната художествена академия е привилегия и отговорност да представи част от своите музейни колекции в галерията на НГПИ „Св. Лука“. Това е една изключително благодарна публика от представители на най-младото ни изкуство, за които срещата с високите образци на българското и световно съвременно изкуство е от голямо значение.“

Галерия

Сподели