IN MEMORIAM

2019.03.11

проф. Серафим Серафимов (1925  2019)
 
Националната художествена академия с прискърбие съобщава, че на 10 март ни напусна проф. Серафим Серафимов – художник с международен авторитет, прекрасен педагог, колега и приятел, който с големия си творчески потенциал подготви и вдъхнови поколения художници дизайнери.
С активната си дейност в специалност „Индустриален дизайн“ на НХА проф. Серафимов допринесе за развитието на съвременния дизайн в България. Основава катедра „Дизайн за детската среда“ и усърдно работи за нейното развитие и утвърждаване през годините. Педагогическата и творческата дейност на проф. Серафимов спомогна за издигането на престижа на Националната художествена академия и на съвременното българско изкуство.
 
Роден 1925 г. в гр.  Видин. Завършва Художествената академия в София, специалност „Сценография“ при проф. Иван Пенков и Художествената академия в Берлин, специалност дизайн при проф. Руди Хьогнер. От 1969 г. е преподавател в Националната художествена академия в София. 
Носител е на много научни и държавни отличия: орден „Кирил и Методий“ I степен, орден „Червено знаме на труда“, награда за постижения в изкуството „Cutes Dezidn“- Германия; звание „Почетен професор на НБУ“, в който е основател на департамент „Пластични изкуства“. Удостоен е с почетния знак на НХА за заслуги към Академията. 
 
Поклонението ще се състои на 13 март, сряда, от 13:30 часа, в храм „Възнесение Господне“- гр. София, бул. „Ситняково“ (срещу Румънското посолство).

Сподели