IN MEMORIAM

2020.09.01

ПРОФ. КРАСИМИР ДЖИДРОВ
1947–2020
 
Националната художествена академия с дълбока скръб съобщава, че ни напусна проф. Красимир Джидров, обичан и уважаван приятел и колега, дългогодишен преподавател по керамика в катедра „Керамика“ на НХА
 
През 2017 г. проф. Красимир Джидров представяйки изложбата си в галерия „Академия“ по случай своята 70-годишнина сподели:
„Приемам изцяло думите на изкуствоведа Ернст Гомбрих – „Няма такова нещо, като „изкуство“, има само художници“. 
Тази изложба не е ретроспективна, не е тематично обединена, тя е израз на моята благодарност, уважение и обич към Академията, колегията и студентите, с които са минали над 50 години от моят живот. 
Повечето от нещата, които излагам са създадени през последните няколко години. Те са в различни материали, защото новото време ми позволи да работя освен керамика и в дърво, метал, текстил, графика, масла, а рисуването е било един непрекъснат процес за мен, през всичките тези години. Естествено съм се стремял да се подчинявам на спецификата и изискванията на всеки материал, независимо от темата, която влагам в тях. 
Изложбата ми е израз на огромната ми почит и уважение към моят учител в живота и изкуството проф. Венко Колев. Дано всички гореспоменати приемат чрез изложбата ми моята огромна благодарност за всичко през изминалите години!“
 
Дълбок поклон!

Поклонението ще се състои на 05.09.2020 г. от 12:30 в храм „Преображение Господне“, ул. Ралица № 2

Сподели