Инсталация на дървопластики на студенти и алумни на НХА на острова в язовир Батак

2023.10.02

Carving coursairs (или завземането на острова на язовир „Батак“), където гнездят кормораните, е една от най-мащабните акции по инсталирането на дървени скулптури в страната, провелата се в периода 1–15 юни 2023 г. на острова в яз. Батак. Carving coursairs са група артисти – дърворезбари и скулптори. Техните тотеми дават нов живот на острова – превърнали се в атракция за туристите, стават част от местообитанието на гнездящите птици, позволявайки им да се нанесат и върху дървените тотеми.
Акцията събира едни от най-добрите млади майстори – дърворезбари в България по инициатива на Стефан Парисов, като за по-малко от месец бяха създадени 10 огромни тотема. Съорганизатор на проекта е Изабела Манолова – докторант в НХА.
Водата ще прелее и скулптурите ще потънат наполовина. След сезона ще изплуват. Може дори да се саморазрушат… и това е мечтата за промяна. Мечтата за намесването на изкуството в екосистемата не само на птиците, но и на човека. Седем правостоящи тотема и други два, монтирани на дървета, бяха издигнати на острова, донесени по вода от артистите. 
Когато тръгват да плават, един рибар им разказва как на този остров са загинали осем деца и как той има собствена енергия – или ще ги приеме, или ще ги отхвърли. Предупреждават ги да внимават и да не стоят дълго след залез. По време на монтажа се разразява буря и са принудени да спрат. „Тогава задуха един странен нисък вятър. След около тридесет минути небето се изчисти и изгря жарко слънце. Кормораните излетяха и между тях на дърветата кацна един пеликан – гледаше към нас, към тотемите. Някак всички усетихме, че островът ни прие. Местните казаха, че не са виждали пеликани в околностите…“, завършва историята един от идеолозите на инициативата.
 
Инсталацията е организирана и изпълнена частично от студенти и алумни на НХА (катедри „Резба“ и „Скулптура“), сред които: Изабела Манолова, Цветина Генева, Григор Димитров, Веселин Митев, Иван Ушев, Радослав Мъглов.
 
Кадри: Силвия Кацарска, Изабела Манолова, Рин Ямамура
 

Галерия

Сподели