Изложба „Кристо и Жан-Клод“ в Прага. Колекция от лично подписани плакати

2015.06.09

8 юни – 10 юли 2015 г.
Български културен институт –Прага
 
Посолството на Република България в Чешката република и Българският културен институт в Прага съвместно с Националната художествена академия – София, и Architecture Week Prague откриха изложбата „Кристо и Жан-Клод“. В периода от 8 юни до 10 юли в галерията на института могат да се видят 23 собственоръчно подписани постери от двамата художника, както и 6 дигитални копия на студентските етюди на Христо Явашев-Кристо. Представените постери са част от дарението, направено от Кристо и Жан-Клод на Националната художествена академия през 2005 г.
 
В съпътстващата програма по време на изложбата са включени прожекции на документални филми, посветени на Кристо и Жан-Клод. Тази година Пражката музейна нощ – 13 юни, съвпада с 80-годишнината на Христо Явашев-Кристо. Наред с уникалните постери от изложбата посетителите ще имат възможност да гледат филмите „Граница на мечтите“ на документалиста Георги Балабанов и „Кристо на 75“ на журналиста Тома Томов. Жителите и гостите на чешката столица ще обогатят познанията си за различни периоди от живота и творческата дейност на световноизвестната двойка, ще се запознаят с процеса на създаване на впечатляващите им арт проекти. Филмите ще имат няколко специални прожекции в периода на изложбата ,която  ще продължи до 10 юли 2015 г.
 
 
Христо Явашев-Кристо е роден през 1935 г. в Габрово. Произхожда от известен и уважаван род, оставил трайна следа в науката, културата, изкуството, индустрията. Дядо му акад. Анание Явашов завършва образованието си в Прага, жени се за чехкинята Анна Труничкова и заедно се заселват в Разград. През 50-те години Кристо следва в Националната художествена академия. Пътят му преминава през Прага, Виена, Женева и Париж, където през 1958 г. среща бъдещата си съпруга Жан-Клод. От този момент започва съвместната им творческа дейност, която въвежда опаковането като художествен похват, почерк и запазена марка.

Галерия

Сподели