Изложба на НХА ще бъде открита в Имперския музей на изкуството в Пекин

2018.12.10

В рамките на сключените междуинституционални споразумения между Национална художествена академия (НХА) и Китайска академия за изящни изкуства (CAFA) в Пекин ще се проведат поредица съвместни изложби под мотото „Пътят на коприната, среща по пътя на коприната. България – Китай“.

Първата съвместна изложба ще бъде показана в Имперския музей на изкуството в Пекин, която ще бъде открита на 12 декември 2018 г. 

На откриването ще присъства делегация на НХА, начело с ректора проф. Николай Драчев, декана на Факултета за изящни изкуства проф. Светозар Бенчев, ръководителя на Международен отдел проф. Митко Динев, ас. Велико Маринчевски от катедра „Графика“ и проф. Евгени Велев от Университета по библиотекознание и информационни технологии. Очаква се на откриването да присъства и Н.Пр. Григор Порожанов, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Китайската народна република. 

През 2019 г. изложбата ще бъде показана в различни пространства в Китай, както и в София, като част от честванията на 70-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Китай.

В изложбата на НХА участват 39 преподаватели по отделни дисциплини и специалности в НХА и проф. Е. Велев от УНИБИТ. Ярката индивидуалност на всеки от тях пълноценно се разгръща в разнообразието от теми, разработени в творбите, а богатият диапазон на използваните техники – от класическите живопис и графика до дигитален принт и смесени техники, допринася за пълноценната им художествена реализация. 

Участващите в изложбата преподаватели са представители на всички поколения в НХА – от утвърдените професори, завоювали свое достойно място в панорамата на съвременното българско изкуство, до съвсем младите асистенти, които са в началото на творческия си път, но са направили сериозни заявки за перспективно творческо развитие. Включените автори съвсем не представят цялото разнообразие от творчески специалности и изяви на всички преподавателите в Академията – поради спецификата на тяхната дейност те не могат да бъдат представени в настоящата изложба. Но всички те със знанията и уменията си изграждат творческия климат в Академията, възпитават бъдещите български творци, помагат им да развият творческия си потенциал.

Изображение -„Очите“. Автор проф. д-р Маня Вапцарова

Файлове за изтегляне

Сподели