Конференция •Българската кирилица• и калиграфска изложба •Shuffle•

2016.05.24

Посветени на 24 май – ден на славянската писменост и култура
 
24 май 2016 (вторник), 11:00
Музей за история на София, пл. „Бански“ №1
 
Музеят за история на София и Националната художествена академия, катедра „Плакат и визуална комуникация“, организират конференция „Българската кирилица“. Научният форум ще се проведе на 24 май 2016 г. в Музея за история на София (пл. „Бански“ №1). 
 
Конференцията ще се проведе в часовия диапазон 11:00–16:00 ч. В същия ден от 16:30 ч. ще бъде открита и калиграфска изложба "Shuffle".
 
Конференцията и съпътстващите събития са отворени за публика и всички, които се интересуват от тематиката са добре дошли в Музея за история на София.
 
Научният форум е посветен на българската азбука – „Кирилицата“. Целта е да се осветли проблемът относно българската кирилица, начините на изписване на българските букви и разликите например с руската кирилица, какви шрифтове ползваме в ежедневието си и дали това всъщност е българска кирилица. 
 
В частност ще бъдат обсъждани теми като: графично изражение на българската кирилица; съхраняване, развитие и популяризиране на българската кирилица; проблеми, които възпрепятстват този процес; шрифтове, разработени от български дизайнери и т. н. 
 
В конференцията ще участват водещи в областта експерти. Темите са разпределени в три области: книгата на кирилица от историческа гледна точка, кирилицата и глаголицата в различните сфери на изобразителното и дигиталното изкуство, развитието на кирилицата у нас – проекти и реализации.
 
Изложбата "Shuffle" е експеримент, в който се съпоставят калиграфски букви и печатни техники.
Буквите са изписвани на ръка, като са използвани различни шрифтове и инструменти, а печатните техники са ситопечат, цианотипия и letterpress. Използвани са фототехники за отпечатване и изписване на букви със светлина. Композициите са направени на принципа на разместване на букви, объркване на печатни техники и размесване на тушове.
Участници в изложбата са магистрите от програма „Калиграфия“ на катедра „Плакат и визуална комуникация“ и бакалаври от специалността: 
Мирослав Живков, Галин Ганчев, Костадин Кокаланов, Жаклина Жекова, Карина Талпова
*Shuffle – размествам, обърквам, размесвам. 
 
Програма на конференцията, като прикачен файл

Галерия

Файлове за изтегляне

Сподели