Конференция на Европейския алианс на академиите в Будапеща, Унгария

2023.06.15

В периода 30-31 май Европейският алианс на академиите организира конференция за представителите на институциите – членки на Алианса в Будапеща, в знак на солидарност с Дружеството на унгарските автори (Szépirók Társasága), които, заедно с Академията за изкуства в Берлин, бяха съорганизатори на събитието.
В Централния европейски университет (CEU) в Будапеща Бе проведена конференция на тема „Артистичната свобода. Ключов елемент на европейския проект“. Чрез публични дискусии, арт програми, пресконференции и онлайн събития, членовете на алианса имаха за цел да привлекат вниманието към механизми и политики, които създават редица ограничения спрямо артистичната свобода, както в Унгария, така и в други европейски страни.
Конференцията бе открита с встъпителна реч от организаторите – Жанин Мирафел, режисьор и председател на Академия на изкуствата в Берлин и Ференц Чинки - писател и председател на Дружеството на унгарските автори.
Последвалият идеен дебат на културно - политически теми бе под наслов „Въздействието на мълчанието. Може ли културата да процъфтява в атмосфера на прекратен диалог между творци и публични органи?“.
Част от програмата бе музикално изпълнение и провокиращ пърформанс от студенти на FreeSZFE – възможност за младите артисти да представят творчеството си пред местна и международна публика.
Във финалната дискусия на тема „Обединени в отговорността“ участие взеха писатели и поети от Берлин и Будапеща; визуален мексикански художник, обучаващ се в Холандия, както и известният унгарски филмов режисьор Бела Тар. Артистите коментираха творчеството си и трудностите, пред които са се изправяли през годините при създаването му.
В конференцията участие взеха 21 партньори на Алианса от 11 европейски държави. Национална художествена академия бе представена от ас. Живка Райкова, преподавател в катедра „Плакат и визуална комуникация“– Филиал Бургас и Марина Рускова - старши експерт „Международна дейност“, координатор на програмата Еразъм+ в НХА.

Галерия

Сподели