Конгрес на Световната федерация по медално изкуство

2014.08.20

Световната федерация по медално изкуство ще организира своя  33 пореден Конгрес  в  София в периода 02-06 септември 2014. Събитието е под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София.

Изтъкнати артисти и студенти от целия свят, работещи в областта на художествения медал ще вземат участие в световния конгрес, обменяйки ценна информация и опит. Художниците от всички страни ще имат възможност да представят своите творчески постижения от изминалите две години. Така те ще продължат традицията на ФИДЕМ да насърчава художественото медалиерство, което е главната мисия на федерацията.
Конгресът на ФИДЕМ ще се проведе в Гранд хотел София. Програмата включва лекции, творчески срещи, интерактивни семинари, практически обучения, както и разнообразна социална програма.
 
По време на Конгреса ще бъде открита уникална изложба в Националния археологически институт с музей при БАН на 785 медала, специално изработени за това международно биенале от автори, представляващи 30 страни от целия свят. Официалното откриване на изложбата ФИДЕМ ще се състои на 3 септември от 18:00 часа.
От 2 до 12 септември в галерия „Академия“ на Националната художествена академия ще се представи изложба медали плакети и плакати на студенти от НХА. Част от произведенията са на наградените участници в конкурса на тема „Медалът това съм аз“ – плакети и плакати, проведен през 2013 г. в НХА.
На 6 септември, последния ден на конгреса в НХА ще се организира традиционен за ФИДЕМ „Medal fair“, където ще могат да се закупят медални творби на участниците в конгреса.
 
ФИДЕМ е международна организация на изкуството на медали, чиито членове идват от 43 страни от цял свят. Членове на ФИДЕМ са скулптури, колекционери на медали, историци и ценители на изкуството, представители на световни художествени музеи и галерии, монетни дворове, частни компании и национални организаци. ФИДЕМ насърчава медалното изкуство по целия свят в продължение на над 70 години, чрез организиране на конгреси, изложби, художествени конкурси, а също и чрез издаване на специализирано списание Médailles след всеки конгрес.
През последните десет години българската медална школа се утвърди като една от най-креативните в света. Именно затова ФИДЕМ избра София за домакин на 33 световен конгрес.
 
Председател на Организациония комитет на Световната федерация по медално изкуство е проф. Богомил Николов, ръководител на ателие „Медали“ в Националната художествена академия, София. Той е носител на престижни награди за медално изкуство, а негови произведения са представени в галерии, музеи и частни колекции от цял свят, сред които Британския музей, музея „Виктория и Албърт“,  Музея за изящни изкуства „Пушкин“ и много други. Проф. Богомил Николов е и основател на студио за Медални скулптури в Националната художествена академия.
Членове на Организационния комитет са: проф. Светослав Кокалов – ректор на НХА, доц. Емил Бачийски – ръководител на катедра „Метал“ към НХА, Филип Атууд – уредник в Британския музей, Президент на ФИДЕМ, Рон Датън – скулптур и вицепрезидент на ФИДЕМ, Мари-Астрид Пелсдонк – генерален секретар на ФИДЕМ.

Официален агент на събитието – Компания за международни конгреси ООД – CIC Ltd.
Домакин на събитието в София – Национална художествена академия
Повече за Световния конгрес за медално изкуство ФИДЕМ – www.sofiafidem2014.com

Сподели