Любен Зидаров дари своя „Суетен автопортрет“ на Национаната художествена академия

2022.05.18

Днес, 18.05.2022 г., Националната художествена академия получи ценно дарение от Любен Зидаров – „Суетен автопортрет“, маслени бои, платно, 184 х 73 см, което бе прието от ректора на НХА проф. Георги Янков. Произведението, част от ретроспективната изложба „Отсечки“ на твореца, представена от 30 април до 10 май в галерия „Академия“, ще се съхранява в музейната сбирка на Академията.

На 4 май 2022 г. се проведе тържествено заседание на Академичния съвет на НХА, на което изключителният художник и илюстратор беше удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Националната художествена академия.

Любен Зидаров (р. 1923 г.) завършва живопис в Художествената академия в курса на проф. Илия Петров, Випуск 1948, и през следващите три десетилетия работи предимно в областта на илюстрацията. Илюстрирал е стотици книги – произведения на световната и българската литературна класика за деца и възрастни. Една малка част са добилите широка популярност илюстрации към Андерсеновите приказки, Приказките на Шехерезада, „Островът на съкровищата“, „Чичо Томовата колиба“, „Граф Монте Кристо“, „Том Сойер“, „Хъкълбери Фин“, „Принцът и просякът“, Хофмановите разкази, приключенските романи на Жул Верн, Майн Рид и Карл Май, приказките на Николай Райнов и Ангел Каралийчев, поезията за деца на Асен Разцветников, Леда Милева, Асен Босев и още много други. Автор е на едни от първите български комикси и съосновател на популярното в миналото детско списание „Славейче“. Настоящ доайен, Любен Зидаров не без основание е смятан и за създател на модерното течение на илюстрацията в България. В момента е най-възрастният активно работещ илюстратор в света.

От края на 70-те години Любен Зидаров преоткрива за себе си маслената живопис и акварела, които се превръщат в значителната втора половина на неговото творчество. Изнамерил е своя уникална „сатирична“ линия в живописта, започнала с емблематичната изложба „Автопортрети“ в СБХ, която непрекъснато развива в забавни тематични линии – „магарешка“, „селска“, „градска“, „морска“, „политическа“...

Сподели