„Лятна фотографска академия – Ахтопол 2021“ – изложба на студенти и преподаватели

2022.06.03

Вернисаж: 4 юни, 18 – 20 часа 
Център за съвременно изкуство и библиотека, зала „Етаж 4“ 
ул. „Св. св. Кирил и Методий“ №41, гр. Бургас
 
На 4 юни 2022 година в Център за съвременно изкуство и библиотека, Бургас се открива годишната фото-изложба на преподавателите, студентите и докторантите от катедра „Изкуствознание“ на магистърска програма „Фотография“. Настоящата изложба представя резултатите от проведения през септември 2021 година пленер – Лятна фотографска академия в творческата база на НХА (Гръцкото училище), гр. Ахтопол. Участниците в изложбата са студенти от всички специалности на Художествената академия, които използват фотографията като изразно средство за създаване на изкуство. Техниките, с които работят са разнородни, строго издивидуални и свободни по отношение на избора им. Организатор на пленера, чиято програма включва практически занимания, лекции и дискусии, е магистърска програма „Фотография“ на НХА. 
Изложбата разкрива широтата на творческото въображение на участниците в пленера, които залагат на собственото си усещане за време и място, индивидуалност към темата за морето и различен фотографски подход. В представените фотографии ясно са отразени личните впечатления от десетдневния престой в морския град.
Отделна част в експозицията заемат работите на студентите от първи курс на магистърска програма „Фотография“, чиито търсения са свързани с работата им с класически фотографски техники и подходи, в градска и студийна среда. Студентите представят индивидуалните си предпочитания, изразени чрез медията на фотографията, като за настоящата изложба беше направена кураторска селекция, в която се включиха и самите студенти, като част от тяхното обучение. Изложбата е представена като завършен материал във формат на дигитален съвременен висококачествен фотопечат, подходящ за  пътуващи експозиции в страната и чужбина.  
 
Автори: Иван Стефанов, Юлия Лилова, Здарвко Сираков, Велина Кокалова, Генади Гатев, Иван Кюранов, Росен Тошев, Тома Гълов, Мартин Сейчев, Калоян Богданов, Надежда Павлова, Йоана Ангелова, Надежда Павлова, Лиляна Караджова, Симона Халачва, Карина Попова, Мария-Магдалена Петрова, Владислава Григорова, Анелия Бучова, Мария Рупова, Катарина Янева, Яна Попова. Яна Гривишка, Велина Кокалова

Сподели