„Магията на керамиката“ - изложба с работи от музейната сбирка на НХА гостува в Казанлък

2021.10.18

21 октомври 2021 – 9 януари 2022
Откриване: 20 октомври (сряда), 17:30 часа
Музей на розата
Казанлък, Парк „Розариум“, ул. „Войнишка“ № 1
 
Изложбата „Магията на керамиката“ е съвместен проект на Национална художествена академия, Художествена галерия – Казанлък и Исторически музей „Искра“ (гр. Казанлък). В експозицията са представени керамични предмети, дело на преподаватели и възпитаници на Ателието по керамика (дн. Катедра Керамика) в Националната художествена академия в периода от 1904 г. до края на 40-те години на миналия век. 
 
Керамичните произведения са част от една от най-старите колекции в Музейната сбирка на висшето училище – Колекция „Керамика“. Включените в изложбата керамични предмети представят в технологично отношение разнообразните декоративни техники (подглазурна и надглазурна декорация върху порцелан и фаянс, глазурна и майоликова декорация на местни червени и светлоизпичащи се локални глини и фино каменинови глини), отразяващи художествените възгледи на основателите и първи преподаватели в специалността – професорите Стефан Димитров и Стоян Райнов. Със своите безспорни художествени качества, тези ранни произведения се оказват ключов фактор в развитието на художествената керамика в страната, не само през първата половина на ХХ век, а и през следващите няколко десетилетия. 
 
Изложбата е част от програмата на Националната художествена академия във връзка с отбелязването на нейната 125-годишнина.
 

Галерия

Сподели