Международна графична изложба • Win-Win Cooperation - Belt and Road International Printmaking Exchange Project

2019.06.07

На 18 май 2019 в Музея на Императорския дворец в Забранения град, Пекин, бе открита Международна графична изложба Win-Win Cooperation - Belt and Road International Printmaking Exchange Project. 
 
Тази изложба е още едно постижение в рамките на една от най-мащабните културни  инициативи в съвременната история на Китай -„Печелившо сътрудничество - Един пояс, един път“ , между Китайската национална академия на изкуствата/The Chinese National Academy of Arts и Графична база Гуанлан/Guanlan Printmaking Base, и творци, художествени институции, галерии и музеи от държавите по Пътя на коприната. 
На официалното откриване на изложбата в Императорския дворец присъстваха заместник-министърът на културата и туризма на Китай г-н Ли Чун,  Директорът на Китайската национална академия на изкуствата г-н Хан Зийонг, Директорът на дворцовия музей г-н Уан Сюдонг,  Главният куратор на Международния графичен проект „Печелившо сътрудничество - Един пояс, един път“ и Заместник-ректор на Китайската национална академия г-н Тан Пинг, Организаторът на изложбата, професор в Централната академия за изящни изкуства(CAFA) г-н Канг Джианфей, и директорът на Международния отдел на Китайския музей за графика г-н Джао Джиачун. 
На откриването на изложбата Велико Маринчевски, преподавател в НХА, произнесе реч от името на авторите. 
 
Повече за проекта „Печелившо сътрудничество - Един пояс, един път“
 
След стартирането на проекта през 2017 година бяха успешно реализирани изложби в  Дунхуан, Китай и със съдействието на Велико Маринчевски в България, в Националната галерия - Двореца, съвместно с Китайския музей на графиката/China Printmaking Museum. 
Благодарение на силната подкрепа на ръководството на Графична база Гуанлан, в лицето на директора г-н Ли Канг, и предоставената възможност на творците да създават свободно своите произведения, изложбите представят селекция от над 100 творби – гравюри на дърво, офорти, литографии, ситопечат, от автори от Китай, България,  Полша, Унгария, Словения, Сърбия, Русия, Естония, Гърция, Хърватия, Босна и Херцеговина, Тайланд, Египет, Пакистан, Ирак, Индонезия, Индия, Бахрейн, Непал, Бангладеш, Камбоджа, Монголия.
По време на реализацията на проекта в продължение на две години са участвали 104 творци – 53-ма от Китай и 51 графици от 42 страни. Създадени са 10 400 графични отпечатъка;  реализирани са 2 тематични изложби в Дунхуан, 9 изложби в Китай и България, открити са 17 графични ателиета, 7 обществени образователни събития. Произведения са постъпили в колекциите на 9 музея и галерии.
 
Графични творби от изложбата са дарени на музея на Национална художествена академия от Китайския музей на графиката.
 
Повече за изложбата в Националната галерия, България на https://nationalgallery.bg/bg/exhibitions/belt-and-road/ и на https://www.facebook.com/veliko.marinchevski.1/media_set?set=a.1759329957434590&type=3
Повече за изложбата в Дунхуан, Китай на http://en.guanlanprints.com/gw/gwConsult/view/22276

Галерия

Сподели