Мервин Курлански ще бъде удостоeн с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Националната художествена академия

2022.03.31

На 6 април от 16:00 часа в галерия „Академия“ ще се проведе тържествено заседание на Академичния съвет на НХА, на което Мервин Курлански, един от най-ярките представители на съвременния дизайн, ще бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Националната художествена академия. Решението за това тържествено събитие е след предложение на Катедра „Индустриален дизайн“ и единодушното му приемане от Академичния съвет на НХА.
 
Мервин Курлански е роден в Южна Африка през 1936 година. Завършва Колежа за изкуство и дизайн „Сентрал Сейнт Мартинс“ в Лондон. Личността му на оригинален творец в областта на графичния дизайн и визуалните комуникации се свързва с фундаменталната му роля в две водещи институции – основаването на дизайнерското сдружение ПЕНТАГРАМ и участието му в ICOGRADA – най-престижната организация на графичните дизайнери, където е избиран три пъти за президент.
 
Мервин Курлански е един от петимата съдружници в Пентаграм – ядро, предоставящо цялостни дизайнерски решения в множество области – от графичен дизайн през опаковки до продуктов дизайн и дизайн по опазване на околната среда. Достатъчно е да бъдат споменати някои от най-известните изделия, проектирани в Пентаграм: фотоапаратът „Кодак Покет Инстаматик“, писалките „Паркър“, самобръсначките „Роял“ и „Протектор“ за Уилкинсън Сорд, интериор на скоростните влакове за Бритиш Рейл, както и съвременния вид на класическите лондонски черни таксита за Лондон „Таксис Интернешънъл“. Списъкът на клиенти на Пентаграм включва световно известни гиганти от всяка сфера на производство и услуги – Barclays Bank, Британската библиотека, British Telecom, IBM, Lee Cooper, L'Oréal, Mazda, Novo Nordisk, Olivetti, Penguin Books, Polaroid, Rank Xerox, Reuters, Roche, Shiseido, Toyota и много други компании с висока репутация. Освен ключовата му роля на създател на това сдружение, определяно от специалистите за първото международно интердисциплинарно дизайнерско супер звено, Мервин Курлански е изтъкната фигура и в Асоциацията на международните графични дизайнери ICOGRADA.
 
През октомври 2015 г. по покана на НХА, в галерия „Академия“ Мервин Курлански изнесе публична лекция на тема „Моята философия за дизайна – изкуството като неочаквани преноси на мисълта“. В рамките на гостуването му бяха осъществени редица срещи със студенти и преподаватели на Академията. От 17 до 25 юли 2016 г в Творческата база на НХА в гр. Ахтопол се проведе Творческо ателие и семинар с Мервин Курлански на тема „Съвременни методи за формоизграждане на дизайн обекти за обществено обзавеждане с LED технология“.
 

Файлове за изтегляне

Сподели