„Морски чудовища и...“. Изложба на проф. Светозар Бенчев във Филиал Бургас

2022.08.26

Проф. Светозар Бенчев, декан на Факултета за изащни изкуства на НХА представя изложбата си „Морски чудовища и...“ в Бургас от 7 до 21 септември 2022 г.

Откриването ще се състои на 7 септември от 18:30 часа в галерия „Ателие“ във Филиала на НХА в Бургас (Магазия 1, Пристанищен комплекс Бургас)

За изложбата си проф. Бенчев споделя: „В тази изложба има много недоизказани неща... Зрителят трябва да довърши това, което картината подсказва, да направи или не направи извод, да почувства или не усети втория план...
Очаква се неговото бъображение да довърши започнатото, защото има различни посоки в който финалът би могъл да поеме. Това са съкровени въпроси, които задавам пред себе си през последните няколко години. Някак успоредно с други проблеми занимаващи ме в изкуството се натрупва и тази особена линия непоказвани досега картини. Те са лични, некомерсиални, но много важни за мен.
Ако едната ми половина възприема света, като място, което е пълно с любов, пътешествия, хумор и красота, то има част, която вижда морски и други чудовища, мощни вълни и потънали кораби, интересува се от митове и се потапя в тях. Преобладава черното и бялото и на места приглушен цвят, защото модулациите в тази скала предават концентрирано и без украса тайнството на това потапяне в успоредна реалност и пространство.
Доминират два цикъла: въображаеми „Морски чудовища“, породен от стари георграфски карти с митични същества, и действителността в цикъла „Разстреляни артефакти“. Някъде между тях отделни творби, съхранили собствената си енергия, се обединяват в групи или действат самостоятелно. Керамичните обекти, включени в експозицията асоциират с археологически артефакти, останки от война, подобни на други останки от войни. След тях не може да бъде различен победителят...“ 
 
Светозар Бенчев е роден през 1962 г. Завършва Националната художествена академия през 1989 г., специалност „Живопис“. Професор по рисуване, декан на Факултета за изящни изкуства; работи в областта на живопистта, рисунката, керамиката и графиката. Негови творби са притежание на СГХГ, Художествената галерия в Бургас, много частни колекции в Германия, Франция, Япония. Преподава рисуване в специалност „Живопис“ и в специалност „Керамика“ в НХА.

Галерия

Сподели