Националната художествена академия отбеляза 120 години от основаването си

2016.11.24

На 22 ноември 2016 г. Националната художествена академия тържествено отбеляза 120-та годишнина от своето основаване – то става факт 1896 година, благодарение на активната работа на видни художници и общественици, като Константин Величков, Иван Шишманов, Иван Мърквичка и Антон Митов, и с Указ на княз Фердинанд.
И днес Националната художествена академия продължава да бъде водеща образователна институция в областта на изящните и приложните изкуства, изкуствознанието, реставрацията и дизайна.
 
По повод годишнината на НХА Президентът на Република България г-н Росен Плевнелиев удостои Националната художествена академия с Почетния  знак на Президента на Република България.
НХА беше наградена от Министерството на културата с Грамота за принос в развитието на българската култура и образование. 
От името на Академичния съвет на Химикотехнологичния и металургичен университет ректорът проф. д-р инж. Митко Георгиев удостои Националната художествена академия с почетния знак на ХТМУ.
Заместник-ректорът на Националния университет по изкуства в Букурещ присъства лично на тържеството и прочете поздравителен адрес от ректора и академичната общност на университета. 
НХА получи многобройни поздравления от държавни институции, кметствата на София и Бургас, висши учебни заведения, гимназии, културни институти, чуждестранни дипломатически представителства, партньори и много чуждестранни университети и академии по изкуствата.
Студентските съвети към Националната музикална академия „проф. Панчо Владигеров“ и от Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ поздравиха НХА с  музикални изпълнения. На церемонията присъстваше и ректорът на музикалната академия проф. д-р Димитър Цанев.
 
Кулминацията на тържествената церемония беше удостояването на шестима от ректорите на Националната художествена академия с почетен плакет. Професорите Величко Минеков, Борис Гондов, Владислав Паскалев, Иван Газдов, Божидар Йонов и Светослав Кокалов получиха признание и аплодисменти за приноса им към Академията.
Плакетът, изработен специално за 120-годишнината на Академията е дело на проф. Богомир Николов – световно признат художник в областта на медалиерното изкуство. 
 
По-рано в празничния ден в Музея на съобщенията бяха валидирани пощенско-филателните издания „120 години Национална художествена академия “ и „100 години от рождението на проф. Васил Йончев“ – по една пощенска марка и общ специален пощенски печат. На официалната церемония присъстваха художниците на изданията проф. Тодор Варджиев и Александра Гогова.
 
В 18:30 часа в галерия „Академия“ на НХА беше открита изложбата „120 години Национална художествена академия. Ректорите“. На откриването присъстваха г-жа Йорданка Фандъкова, представители на Министерства, посолства, културни институти, образователни институции, представители на партньорски организации, колеги, преподаватели и студенти.
Изложбата за първи път се фокусира върху личностите, ръководили Академията през изминалия период, от първия й директор проф. Иван Мърквичка до наши дни. За 120 години най-старата учебна институция по изкуства у нас е била ръководена от 25 ректори, всички с художествено образование, всички оставили ярка диря в българската художествена култура.
Изложбата е дело на екип изкуствоведи – доц. д-р Бойка Доневска и д-р Милена Балчева-Божкова, под ръководството на проф. д-р Бисерка Пенкова, а пространственото решение – на катедра Рекламен дизайн под ръководството на доц. Мирослав Богданов и д-р Светлин Балездров.
 
Изложбата ще продължи до 12 януари 2017 г.
 

Галерия

Сподели